Skip to main content

Σε αστυνομική έρευνα παραπέμπεται ο Μπόρις Τζόνσον για νέες παραβιάσεις του lockdown

Για τα νέα στοιχεία έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων που ερευνά το κατά πόσο ο κ. Τζόνσον παραπλάνησε το νομοθετικό σώμα αναφορικά με το σκάνδαλο partygate

Στην αστυνομία για περαιτέρω έρευνα παρέπεμψε το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου στη Βρετανία νέα στοιχεία που δείχνουν άγνωστες μέχρι τώρα παραβιάσεις των lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Times, το ημερολόγιο πρωθυπουργικών υποχρεώσεων του κ. Τζόνσον περιλαμβάνει επισκέψεις από προσωπικούς φίλους κυρίως στην επίσημη πρωθυπουργική εξοχική κατοικία του Τσέκερς αλλά και στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω περιορισμών λόγω Covid, μεταξύ Ιουνίου 2020 και Μαΐου 2021.

Το ημερολόγιο εξετάζεται από το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο των νομικών προετοιμασιών για την επικείμενη δημόσια έρευνα περί της κυβερνητικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τα επίμαχα στοιχεία έχουν ήδη επιδοθεί στην αστυνομική διεύθυνση του Thames Valley, όπου υπάγεται το Τσέκερς, αλλά και στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Για τα νέα στοιχεία έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων που ερευνά το κατά πόσο ο κ. Τζόνσον παραπλάνησε το νομοθετικό σώμα αναφορικά με το σκάνδαλο partygate.

Η νομική ομάδα του κ. Τζόνσον ανέφερε σε δήλωση ότι όλες οι υποχρεώσεις του τότε πρωθυπουργού ήταν σύννομες, ενώ σύμμαχοί του μιλούν για «ξεκάθαρα πολιτικά υποκινούμενη» εξέλιξη.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει την πολιτική πίεση επί του κ. Τζόνσον, ο οποίος περιμένει τον ερχόμενο μήνα το πόρισμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασυλίας. Σε περίπτωση που η Επιτροπή συστήσει δεκαήμερη αποβολή του πρώην πρωθυπουργού από τη Βουλή και εφόσον αυτή η ποινή εγκριθεί από το σώμα, τότε ο κ. Τζόνσον απειλείται με εμβόλιμες εκλογές στην περιφέρεια που εκπροσωπεί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά του Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο από τη Μητροπολιτική Αστυνομία για παραβίαση των περιοριστικών όρων της πανδημίας, λόγω της παρουσίας του σε «πάρτι» για τα γενέθλιά του στις 19 Ιουνίου 2020 στην αίθουσα διεξαγωγής του υπουργικού συμβουλίου.