Skip to main content

Σε ελεύθερη πτώση το ΧΑ με απώλειες 6,21%

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε απώλειες 6,21%. Kατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, ενώ την κατάσταση στην ελληνική κεφαλαιαγορά επιδείνωσε η διεύρυνση του spread στα ομόλογα (πάνω από 200 μ.β.) και
Σ ελεύθερη πτώση βρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο  Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε απώλειες 6,21%, τις μεγαλύτερες του 2009, κλείνοντας στις 2.225,32 μονάδες.

Το κλίμα αβεβαιότητας των τελευταίων ημερών, με τις δηλώσεις επί δηλώσεων και εκθέσεων για τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οδήγησε στην κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, ενώ την κατάσταση στην ελληνική κεφαλαιαγορά επιδείνωσε η διεύρυνση του spread στα ομόλογα (πάνω από 200 μ.β.) και η είδηση-βόμβα για την Dubai World, που ζήτησε εξάμηνη παράταση για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών της.

Αναλυτικότερα, οι  επιμέρους κλαδικοί δείκτες υποχώρησαν στο σύνολό τους, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφουν οι Τράπεζες (9,01%), τα Τρόφιμα-ποτά (8,56%), οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (8,44%), οι Ασφάλειες (8,11%), οι Πρώτες ύλες (6,87%) και τα Μέσα Ενημέρωσης (6,47%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/20 υποχώρησε σε ποσοστό 7,26%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/40 σημείωσε απώλειες κατά 4,82% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/80 έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 4,97%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 353,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 21 ενισχύθηκαν, 204 υποχώρησαν και 28 παρέμειναν αμετάβλητες.
  
Στο μεταξύ, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κινήθηκε πάνω από τις 200 μονάδες βάσης για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.

Περίοδο χάριτος για αποπληρωμή χρεών ζήτησε το Ντουμπάι

Η κρατική επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι, η οποία αποτελεί το θεμέλιολίθο της ταχύτατης ανάπτυξης του εμιράτου, ζήτησε καθυστέρηση για τηναποπληρωμή των δανείων της, που συνολικά ανέρχονται στα 59 δισ. δολάρια(εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 80 δισ. δολάρια).

Η Dubai World, ζητά περίοδο χάριτος 6 μηνών από τους πιστωτές της, διορίζοντας την παγκόσμια εταιρεία λογιστικών Deloitte για να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση της χρηματοοικονομικής της δομής.

Η εταιρεία έχει πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια πιστωτική κρίση και την οικονομική ύφεση, καθώς οι οφειλές της μόνο για τον επόμενο μήνα ανέρχονται στα 3,5 δισ. δολάρια.

Η αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έχει επηρεάσει και το ίδιο εμιράτο, αφού η οικονομία τουέχει περιέλθει σε τέλμα από το δεύτερο εξάμηνο του 2008, μετά από 6χρόνια ραγδαίας ανάπτυξης. Η κάμψη της οικονομίας έχει οδηγήσει σεκάθετη πτώση τις αξίες των ακινήτων, καθώς έχουν υποχωρήσει κατά 60% σεδιάστημα μικρότερο του ενός έτους.