Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
x

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ - ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΝ ΠΟΜΠΟ

Το τουρκικό πλοίο διατηρεί κλειστό από χθες το πρωί το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού - Ενδείξεις ότι άρχισε τη διαδικασία πόντισης καλωδίων

Υπό στενή παρακολούθηση από τις ελληνικές αρχές βρίσκονται οι κινήσεις του Ορούτς Ρέις, η νέα «έξοδος» του οποίου έχει προκαλέσει εκ νέου συναγερμό, αλλά και γενικότερη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το Kathimerini.gr, το κρίσιμο σημείο, στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, παραμένει το αν το ερευνητικό σκάφος θα υλοποιήσει την απειλή να προσεγγίσει σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, αψηφώντας τις συνεχείς προειδοποιήσεις που έχουν εκφραστεί σε υψηλούς τόνους και σε διεθνές επίπεδο.

Το τουρκικό πλοίο διατηρεί κλειστό από το πρωί της Τρίτης το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού.

Βάσει του τελευταίου στίγματός του, περίπου στις 10 το πρωί χθες, έπλεε περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Παράλληλα, το γεγονός ότι, με τα δεδομένα που είχαν γίνει γνωστά μέχρι τη νύχτα της Τρίτης, διατηρούσε σταθερά χαμηλές ταχύτητες παρέπεμπε σε ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων, κάτι που πάντως δεν συνεπάγεται διενέργεια ερευνών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Αυξάνουν την πίεση οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, πάντως, κι ενώ τα μηνύματα αποδοκιμασίας του διεθνούς παράγοντα για τις κινήσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας διευρύνονται, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς την Αγκυρα, προκειμένου να τερματίσει τις ενέργειες που οδηγούν σε «τορπιλισμό» των διαδικασιών διαλόγου με την ελληνική πλευρά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μετά τη χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καταλόγιζε στην Τουρκία «προσχεδιασμένες προκλήσεις, ακολούθησε το βράδυ της Τρίτης και επικοινωνία του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο΄Μπράιαν, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ