Skip to main content

Σε επίπεδα κάτω του 2005 το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο το 2009

Το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα κάτω και από το 2005, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν το 200
Το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα κάτω και από το 2005, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η  Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι  ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν το 2009 κατά 18%, υποχωρώντας στα 14,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ-27 και σε επίπεδο εξαγωγών παραμένει η 21η, ενώ στην κατάταξη της Ευρωζώνης παραμένει η 14η στις 16 συνολικά χώρες για το 2009.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, συνολικά οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 18,4%, συγκριτικά με το 2008, ενώ ανήλθαν σε περίπου 3,3 τρισ. Ευρώ. Οι εξαγωγές σε επίπεδο Ευρωζώνης το 2009 μειώθηκαν κατά 18,1%.

Για το 2009 η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο παρουσιάζουν τους χαμηλότερους βαθμούς εξωστρέφειας στην ΕΕ-27. Πιο συγκεκριμένα η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας ανέρχεται μόλις στο 6,1% του ΑΕΠ, ενώ από το 2006 ο δείκτης παρουσιάζει σταδιακή υποχώρηση.

Αντίθετα, στις Ευρωπαϊκές οικονομίες Βέλγιο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ιρλανδία, οι εξαγωγές συνεισφέρουν παραπάνω από το 50% στο ΑΕΠ τους. Ο Ευρωπαϊκός ΜΟ στο δείκτη εξωστρέφειας για το 2009 ανέρχεται σε 29,8%, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι η ελληνική οικονομία έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο για να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική και εξωστρεφής, τουλάχιστον σε επίπεδο ΕΕ-27.

Στις εμπορικές ροές της ΕΕ-27 με τους βασικούς της εταίρους, καταγράφεται σημαντική μείωση με τις εννιά από τις δέκα συνολικά οικονομίες. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Eurostat αποδίδουν ισχυρότερη μείωση στο μερίδιο αγοράς της ΕΕ-27 στη Ρωσία κατά 37,4%, ενώ στις υπόλοιπες αγορές στόχους, η πτώση είναι κάτω του 20%. Αύξηση σημείωσαν οι Ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κίνα το 2009 κατά 4,1%.

Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές στις αγορές-στόχους της ΕΕ-27 ισχυρότερη μείωση καταγράφηκε στη Βραζιλία, και συγκεκριμένα κατά 37,3%, ενώ αντίθετα εντυπωσιακή άνοδος σημειώθηκε στις εμπορικές ροές της χώρας μας προς την Ινδία, με ετήσια αύξηση κατά 53,7% και στην Ελβετία, με ετήσια άνοδο κατά 6,8%.

Εξετάζοντας κλαδικά τις εξαγωγές της ΕΕ-27 για το 2009 συνολικά παρατηρείται πτώση και στους έξι κυριότερους κλάδους, με σημαντικότερη τη μείωση στον κλάδο της ενέργειας (καύσιμα-πετρελαιοειδή), κατά 31% και στον κλάδο του μηχανολογικού εξοπλισμού και υλικού μεταφορών κατά 20%, συγκριτικά με το 2008. Σε μικρότερο βαθμό φαίνεται να εκτίθενται οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών για την ΕΕ-27, με μείωση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας κατά 9% και των χημικών προϊόντων κατά 6%.

Όσον αφορά στις ελληνικές εξαγωγές ανά κλάδο, παρατηρείται ότι το ισχυρότερο πλήγμα δέχονται για το 2009 ο κλάδος της ενέργειας, με πτώση κατά 28,4% και των βιομηχανικών αγαθών, με πτώση κατά 24,6%. Ο κλάδος των τροφίμων-ποτών παρουσίασε οριακή πτώση κατά 0,8%, συγκρατώντας την περαιτέρω πτώση των ελληνικών εξαγωγών.

Κατά τον ΣΕΒΕ, η  ανάκτηση του χαμένου εδάφους του 2009 και η άμεση επέμβαση για την αύξηση τόσο των ελληνικών εξαγωγών σε αξία, αλλά και της εξαγωγικής βάσης των ελληνικών ΜΜΕ, μέσω της χάραξης μιας αποτελεσματικής, εθνικής στρατηγικής εξαγωγών, θα πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό σημείο εστίασης στην επερχόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών (ΕΣΕΞ) της χώρας.

Ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2010

Εξετάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών για τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους διαπιστώνουμε μια οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,9% συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2009, καθώς ανήλθαν σε 959,8 εκατ. ευρώ.

Η φαινομενική σταθεροποίηση των εξαγωγών ωστόσο ανατρέπεται από τη σύνθεσή τους, καθώς οι κατηγορίες, όπου αντανακλάται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας υποχώρησαν κατά 2,7% για τον Ιανουάριο 2010. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας την κλαδική σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών, παρατηρείται ότι τα βιομηχανικά προϊόντα και ο κλάδος μηχανολογικού εξοπλισμού&υλικού μεταφορών σημείωσαν εκ νέου πτώση κατά 8,4% και 3,1% αντίστοιχα τον Ιανουάριο 2010. Ο κλάδος τροφίμων και ζώων σημείωσε πτώση κατά 4,5% τον εξεταζόμενο.