Skip to main content

Σε εξέλιξη η εκστρατεία αιμοδοσίας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ήδη συγκεντρώθηκαν 167 μονάδες αίματος, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εγγράφονται στον κατάλογο των εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Μεγάλη είναι η προσέλευση εθελοντών από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη επιτρεπτή ηλικία, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, η οποία ξεκίνησε προχθές και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ήδη, όπως τονίζει ο δήμος τις πρώτες τρεις ημέρες, στις Δ.Ε. Συκεών, Πεύκων και Αγ. Παύλου συγκεντρώθηκαν 167 μονάδες αίματος, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εγγράφονται στον κατάλογο των εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Η προσφορά αίματος, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη εάν δεν αποκλείονταν από τους υπεύθυνους ιατρούς των Τμημάτων Αιμοδοσίας των νοσοκομείων δεκάδες εθελοντές που εργάζονται ή έχουν επαφή με περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «επηρεαζόμενες από ελονοσία», κι αυτό για καθαρά προληπτικούς λόγους. Τέτοιες περιοχές είναι οι Δ.Ε. Καλοχωρίου, Ν.Μαγνησίας, Διαβατών, Σίνδου, Μενεμένης και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, τονίζει ο δήμος.

Η πρώτη αυτή εκστρατεία του 2019 ξεκίνησε προχθές, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου από τις Δ.Ε. Πεύκων και Αγ. Παύλου, και από χθες συνεχίζεται στη Δ.Ε. Συκεών, ενώ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 στη Δ.Ε. Νεάπολης. Ταυτόχρονα, από ειδικά επιστημονικά στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, όπως επίσης και από εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, γίνεται ενημέρωση των εθελοντών αιμοδοτών για τη δωρεά οργάνων σώματος, την προσφορά μυελού των οστών και βλαστοκυττάρων, ενώ μπορούν να εγγράφονται και στον κατάλογο του Δικτύου Αιμοπεταλίων.

«Να σημειωθεί ότι η εκστρατεία εθελοντικής αιμοδοσίας του Φεβρουαρίου υλοποιείται στη σκιά της πρόσφατης αγωνιώδους έκκλησης των νοσοκομείων της πόλης μας για έκτακτη συγκέντρωση αίματος καθώς οι ελλείψεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα έφθασαν σε δραματικό επίπεδο», τονίζεται.



Γενική κινητοποίηση

Το μήνυμα-πρόσκληση της μεγάλης εξόρμησης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, με σύνθημα «Μια φιάλη αίματος μπορεί να σώσει μέχρι και τρεις ζωές», διαχέεται, στο μεταξύ, σε όλες τις περιοχές και τις γειτονιές του δήμου. Οργανωμένα συνεργεία, με επικεφαλής τον δήμαρχο και τη συμμετοχή δημοτικών και τοπικών συμβούλων, όπως επίσης και μέλη τοπικών συλλόγων και φορέων, συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκστρατείες ενημέρωσης σε κεντρικές οδούς, στις αγορές και σε καταστήματα.

Έναν διαφορετικό και δυναμικό τόνο στην εξόρμηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προσέδωσε η συμμετοχή ομάδας μοτοσυκλετιστών-μελών του V STROM HELLAS FORUM, οι οποίοι με συνεπιβάτες δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους «όργωσαν» τον δήμο και διένειμαν ενημερωτικό υλικό σε σημεία όπου συχνάζουν οι νέοι, όπως το ίδιο έκανε και ομάδα προσκόπων του 1ου ΣΕΠ Νεάπολης.  
 
Δυναμικό «παρών» δίνουν στην πανστρατιά εθελοντισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών όλοι οι τοπικοί κοινωνικοί φορείς του δήμου, με κορυφαίους μόνιμους αρωγούς την Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και Συκεών, τους Ιερούς Ναούς του δήμου, το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», την Ένωση Γονέων Νεάπολης-Συκεών, Σύλλογος Ποντίων Πεύκων «ΠΑΡΧΑΡ», τον Σύλλογο Ποντίων Νεάπολης, τον Σύλλογο Γυναικών «Εστία», τη Χορευτική Ακαδημία Πεύκων, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, τον Σύλλογο Γυναικών Ρετζικίου, την ΕΔΟΜΑΚ, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, η Υπηρεσία Ατόμων με Αναπηρία του δήμου, τα Συστήματα Προσκόπων Συκεών και Νεάπολης.

Το γεγονός ότι κάθε εκστρατεία εθελοντικής αιμοδοσίας είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας καταγράφεται και από τη δυναμική συμμετοχή των τοπικών συλλόγων και φορέων, όπως έγινε και στην τελευταία εξόρμηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, που επιπλέον συμμετείχαν οι: Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης, ΒΑΟ, Σύλλογος «Αλλάζω», Ένωση Γονέων Πεύκων, V Strom Hellas Forum, Φιλοζωικό Σωματείο Πεύκων «Φροντίζω», Φοίβος Συκεών, 1ο ΕΠΑΛ Συκεών, Ε.Γ.ΑΚ. Ζευς Συκεών, AΕ Ρετζικίου, Πολιτιστικός-Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων, Παναθλητικός Συκεών, Πανελλήνιος Α.Σ. TAE KWON DO.

Το πρόγραμμα

Η εθελοντική αιμοδοσία του Νοεμβρίου, που έρχεται να συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών των νοσοκομείων σε αίμα, πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αιμοδοσίας των νοσοκομείων «ΑΧΕΠΑ», «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο», «Γ.Παπανικολάου» και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Το πρόγραμμα, δε, είναι το εξής:

• Δευτέρα 11.2.2019 //10 π.μ.-8 μ.μ.
-Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη 1, Συκιές)
• Τρίτη 12.2.2019 // 10 π.μ.-8 μ.μ.
-Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη 1, Συκιές)
• Τετάρτη 13.2.2019 // 10 π.μ.-8 μ.μ.
-Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη 1, Συκιές)
• Πέμπτη 14.2.2019 // 10 π.μ.-8 μ.μ.
-Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης
(Ελ. Βενιζέλου 125, περ. Στρεμπενιώτη, Νεάπολη)
• Παρασκευή 15.2.2019 // 10 π.μ.-8 μ.μ.
-Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης
(Ελ. Βενιζέλου 125, περ. Στρεμπενιώτη, Νεάπολη)
• Σάββατο 16.2.2019 // 9 π.μ.-2 μ.μ.
-Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης
(Ελ. Βενιζέλου 125, περ. Στρεμπενιώτη, Νεάπολη)

Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας θα συγκεντρώνονται φάρμακα, κυρίως παυσίπονα και αντιβιοτικά, για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων του Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.