Skip to main content

Θαυμασμός για την ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ - Παρών και ο Τραμπ

Η έκλειψη ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις 09.05, τοπική ώρα στο Όρεγκον - Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης ηλίου σημειώνεται πρώτη φορά μετά από 99 χρόνια.

Εντυπωσιακές εικόνες χάρισε στους κατοίκους και τους επισκέπτες 14 αμερικανικών πολιτειών η ολική έκλειψη του ηλίου, ο οποίος «κρύφτηκε» για λίγες στιγμές πίσω από τη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά από 99 χρόνια στις ΗΠΑ.

Για λίγα δευτερόλεπτα, η μέρα έγινε νύχτα κατά μήκος μιας λωρίδας που διατρέχει 14 αμερικανικές πολιτείες, καθώς η Σελήνη πέρασε ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, σχηματίζοντας σκιά πλάτους σχεδόν 110 χλμ. που «ταξίδεψε» από το 'Ορεγκον στο βορειοδυτικό άκρο των ΗΠΑ έως τη Νότια Καρολίνα στην άλλη πλευρά της χώρας, διασχίζοντας συνολικά 14 πολιτείες μέσα σε δύο ώρες.

Το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην πολιτεία Όρεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ, από τις 09:05 τοπική ώρα (19:05 ώρα Ελλάδας). Η έκλειψη ήταν ολική 75 λεπτά αργότερα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της ίδιας πολιτείας έπεσε σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.



Συνολικά τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, που ζουν σε μια λωρίδα πλάτους 113 χιλιομέτρων, η οποία διατρέχει 14 αμερικανικές Πολιτείες μπόρεσαν να δουν την ολική έκλειψη ηλίου.

Και ο Τραμπ στον «πυρετό» της έκλειψης ηλίου

Ένα διάλειμμα από τα καθήκοντά του, προκειμένου να απολαύσει την έκλειψη ηλίου, έκανε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Παρέα με τη σύζυγό του Μελάνια και τον γιο τους Μπάρον, ο κ. Τραμπ φόρεσε ειδικά γυαλιά για να παρακολουθήσει από το μπαλκόνι «Τρούμαν», στον Λευκό Οίκο, το σπάνιο ουράνιο φαινόμενο.



Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ, θα σημειωθεί στις 8 Απριλίου 2024 από το Τέξας έως το Μέιν.

Σημειώνεται ότι η έκλειψη δεν είναι ορατή από την Ελλάδα.