Skip to main content

Σε μουσείο αρχιτεκτονικής μετατράπηκε η Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Open House (vid)

Ουρές σχηματίζονται έξω από τους συνολικά 66 χώρους της πόλης, όπου γίνονται δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης

Εμβληματικά ιστορικά κτήρια της πόλης, αλλά και ιδιωτικοί χώροι, σπίτια και επαγγελματικά γραφεία, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική άνοιξαν για το Σαββατοκύριακο τις πόρτες τους στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2022.

Ουρές σχηματίζονται έξω από τους συνολικά 66 χώρους της πόλης, χαρακτηριστικά δείγματα διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων, όπου γίνονται δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης που φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής.

Η Voria.gr επισκέφτηκε και σας παρουσιάζει δύο ιστορικά διατηρητέα κτήρια της πόλης, τα οποία άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους για το κοινό στο πλαίσιο του Open House, το κτήριο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και την Οικία Σαπόρτα.

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων - Λεωφόρος Βασ. Γεωργίου 1

Το ιδιαίτερο αυτό κτηριακό συγκρότημα χτίστηκε το 1917 και αποτέλεσε το στρατηγείο του σερβικού στρατού κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το κτήριο χτίστηκε από τις Γαλλικές Δυνάμεις, οι οποίες το παραχώρησαν για τις ανάγκες της τότε εξόριστης σερβικής κυβέρνησης, καθώς η χώρα είχε καταληφθεί από την Αυστροουγγαρία και φέρεται να φιλοξενούσε και το στρατιωτικό της επιτελείο. Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την αποχώρηση των δυνάμεων της Αντάντ, το κτήριο στέγασε το 1930 το πρώτο Κρατικό Ωδείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ από το 1945 στεγάζει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Θεσσαλονίκης. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με απόφαση του 1986 και αποκαταστάθηκε το 1997 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η μία από τις τρεις πτέρυγες του κτηριακού συγκροτήματος είναι μεταγενέστερη.

Οικία Σαπόρτα – Σπάρτης 9

Διώροφο εκλεκτικιστικό αρχοντικό των αρχών του 20ού αιώνα, ενταγμένο στην ευρύτερη Συνοικία των Εξοχών, το οποίο σήμερα στεγάζει το κέντρο υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ. Η οικία της οικογένειας Ιωσήφ Σαπόρτα χτίστηκε το 1911, όμως το 1920 πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Πελοσώφ. Μετατροπές στις όψεις, όπως το κλείσιμο ενός εξώστη κι ένα νέο σαχνισί, μαρτυρούν τη μεταγενέστερη εγκατάσταση μιας μουσουλμανικής οικογένειας, που επέβαλε μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας. Πέρα από το κτίσμα διατηρείται και η αυλή στη βόρεια πλευρά.

Τι είναι το Open House

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

H Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide , που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Οι ξεναγήσεις στα κτήρια, που είναι ανοιχτά σε διαφορετικές ώρες, γίνονται δωρεάν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και χωρίς κρατήσεις, αλλά τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης.

Παράλληλα με τις ξεναγήσει γίνονται και θεματικές διαδρομές σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. Φέτος, οι διαδρομές είναι τρεις, στο Γαλεριανό Συγκρότημα, στην Άνω Πόλη και στα Δυτικά Τείχη.