Skip to main content

Σε σύσταση κοινής εταιρείας προχωρούν Gazprom και ΔΕΣΦΑ

Στην υπογραφή της συμφωνίας για τη σύσταση της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και την εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream αναμένεται να προχωρήσουν η Ga
Στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος στο ρωσικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream, που θα συμβάλλει κατά ένα ποσοστό στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης, αναμένεται να προβούν στις προσεχείς ημέρες ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας της Gazprom και ο ελληνικός φορέας διαχείρισης αερίου ΔΕΣΦΑ.

Οι δύο εταιρείες, όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στη Μόσχα στις 7 Ιουνίου και στο πλαίσιο των ρητρών της σχετικής διακρατικής σύμβασης για τον αγωγό πρόκειται να προχωρήσουν στην κυρωτική σύμβαση για τη σύσταση, σε ισότιμη βάση, μιας νέας εταιρείας με έδρα στην Αθήνα, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή, όσο και για την εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος του South Stream. Στην επικείμενη συνάντηση, μάλιστα, θα μετάσχει και η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη, η οποία, ακολούθως, στο επόμενο 15θήμερο θα μεταβεί και στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με σκοπό να έχει συνομιλίες με τον ομόλογο της για ενδεχόμενη συμμετοχή και των Αζέρων στον αγωγό φυσικού αερίου ITGI. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του ελληνικού κομματιού στον αγωγό South Stream, εκτιμάται ότι το ύψος του θα ανέλθει στα 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα προσχώρησε στο project του South Stream το 2008, έπειτα από σειρά συναντήσεων του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με το ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και μάλιστα είχε χαρακτηριστεί μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ενεργειακή διπλωματία.

Σε πλήρη ανάπτυξη ο αγωγός του «νότιου ρεύματος» θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Νοβοροσίσκ στην Ευρώπη, ακολουθώντας πολλαπλές εναλλακτικές διαδρομές. Συγκεκριμένα, αφού θα περνά, υποθαλασσίως της Μαύρης Θάλασσας, από το Νοβοροσίσκ, στη βουλγαρική πόλη της Βάρνας, κατόπιν θα συνεχίζει με διάφορες διακλαδώσεις στην Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Κροατία. Βάσει του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, μάλιστα, η έναρξη λειτουργίας του South Stream εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατή το 2015, με τη μεταφορική δυναμικότητά του να διαμορφώνεται στα 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.