Skip to main content

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από δέκα πολίτες στο νοσοκομείο με κρίση πανικού

Άνθρωποι βγήκαν φοβισμένοι στους δρόμους, κυρίως επειδή η περιοχή είναι ιδιαιτέρως σεισμογενής

Ο σεισμός των 5,1 βαθμών Ρίχτερ στην Τουρκία, καθώς και ο μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ λίγες στιγμές μετά, προκάλεσε έντονη ανησυχία, αλλά και πανικό στους κατοίκους.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, στην Προύσα που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα από το επίκεντρο και σε άλλες πόλεις, άνθρωποι βγήκαν φοβισμένοι στους δρόμους, κυρίως επειδή η περιοχή είναι ιδιαιτέρως σεισμογενής και έχουν καταγραφεί στο παρελθόν μεγάλοι σεισμοί. Καθηγητές έβγαλαν τους μαθητές από σχολείο και οι δρόμοι γέμισαν από εργαζομένους που έφυγαν από τα γραφεία τους.

Οι τουρκικές αρχές εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, με τον Μαχμούτ Ντεμίρτας, νομάρχη Προύσας να λέει στο TRT Haber πως «δεν είχαμε κανένα σοβαρό πρόβλημα εκτός από τον πανικό των πολιτών μας. Μέχρι αυτή την ώρα, 12 πολίτες έχουν πάει στο νοσοκομείο λόγω πανικού. Υπάρχει μια αναφορά ότι το σπίτι ενός πολίτη έχει μια ρωγμή. Οι συνεργάτες μας πήγαν στην περιοχή αυτή».

Υπό τον φόβο για έναν ισχυρό σεισμό, κάτι για το οποίο προειδοποίησε και ο καθηγητής Ε. Λέκκας, ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ, δήλωσε: «Ο σεισμός προέρχεται πιθανότατα από το τμήμα του ρήγματος Ζεγτινμπαγί στον Κόλπο της Κίου (Γκέμλικ). Το ρήγμα αυτό αποτελεί μέρος του νότιου κλάδου του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ο νότιος κλάδος είναι μια αργά κινούμενη αλλά συσσωρευμένη ζώνη ρήγματος. Στους σεισμούς του 1999, υποθέτω ότι έχασε από την ενέργειά της. Εμείς τώρα περιμένουμε τον σεισμό στον βόρειο κλάδο. Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο Γκέμλικ».

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κωνσταντινούπολης Χαλούκ Όζενερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 40 σεισμοί. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι 3,8 Ρίχτερ. Εννέα από τους μετασεισμούς είναι πάνω από 3 Ρίχτερ».<