Skip to main content

Σεμινάριο με θέμα «Μέθοδοι Αποτύπωσης Μνημείων Πολιτισμού» στο ΑΠΘ

«Μέθοδοι Αποτύπωσης Μνημείων Πολιτισμού» είναι το θέμα του Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2009 και διοργανώνεται από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ
«Μέθοδοι Αποτύπωσης Μνημείων Πολιτισμού» είναι το θέμα του Σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2009 και διοργανώνεται από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στην «Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», σε συνεργασία με το Τμήμα των Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (ΤΑΤΜ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Στόχος του είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τα σύγχρονα μέσα αποτύπωσης Μνημείων Πολιτισμού και η ανάδειξη των δυνατοτήτων τους μέσα από ένα ευρύ φάσμα ειδικών εφαρμογών.

Οι δηλώσεις για συμμετοχή στο Σεμινάριο υποβάλλονται μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου 2009.

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές, ελεύθερους επαγγελματίες και υπαλλήλους σχετικών υπηρεσιών και φορέων. Οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στο Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης του ΤΑΤΜ και στο Αμφιθέατρο του ΔΠΜΣ.

Να σημειωθεί ότι το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στην «Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» γεννήθηκε μέσα από τις επιτακτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για μια εξειδικευμένη και επιστημονικά ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος της προστασίας και διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της πρώτης περιόδου είναι η κατασκευή νέου κτηρίου σε χώρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, αρχικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Το κτίριο στεγάζει σήμερα όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων. Στο θέμα αυτό η Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. κατέχει μία ακόμη σημαντική ‘πρωτιά’, καθώς είναι η πρώτη στην Ελλάδα που διαθέτει ξεχωριστό κτίριο για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της. Παράλληλα, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Πρόγραμμα εξοπλίστηκε με όργανα τελευταίας τεχνολογίας συνολικής αξίας 605.000 ευρώ.