Skip to main content

Septem: Μία μπίρα για την κάθε ημέρα της εβδομάδας

Δύο αδέρφια έφτιαξαν στον τόπο καταγωγής τους μια πρότυπη μικροζυθοποιία που παράγει απαστερίωτη μπίρα και δεν σταματά να κατακτά διεθνή βραβεία.

Septem, στα λατινικά σημαίνει επτά, που είναι ο αριθμός της δημιουργίας. Ο αριθμός επτά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη  μικροζυθοποιία του χημικού – οινολόγου Σοφοκλή Παναγιώτου και του οικονομολόγου Γιώργου Παναγιώτου που αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία μπίρα για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Με την ιδιότητα του οινολόγου, ο Σοφοκλής Παναγιώτου, που είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, εργάστηκε σε οινοποιία στην Ιταλία, στη Νάουσα και την Κρήτη. Κάποια στιγμή βρέθηκε κοντά σε ένα  Βρετανό ζυθοποιό, τον Σον Φράνκλιν και έτσι αποφάσισε να καταπιαστεί με την παραγωγή μπίρας. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι της γευστικής αναζήτησης είναι ο αδερφός του Γιώργος, ο οποίος αν και οικονομολόγος, ασχολείται πλέον με την παραγωγή ζύθου στον τόπο καταγωγής του, στην Εύβοια.

Η ιδέα της δημιουργίας γεννήθηκε το 2005. Μετά από έρευνα και συστηματική δουλειά, τον Ιούνιο του 2009, στο Ωρολόγιο Εύβοιας, τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν την πρότυπη μικροζυθοποιία Septem, που παράγει φρέσκια, μη παστεριωμένη μπίρα.

Η Septem, ξεκίνησε να δραστηριοποίεται, όταν η μικροζυθοπιία ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν μόλις πέντε, ενώ σήμερα οι μικροζυθοποιίες έχουν ξεπεράσει τις 35, με αυξητική, μάλιστα, τάση και αυτό γιατί η μη παστεριωμένη μπίρα έχει, πλέον, μπει για τα καλά στις ελληνικές καταναλωτικές συνήθειες.
 
«Οι οινολόγοι αφιερώνουν τη ζωή τους στην αναζήτηση της τέλειας δομής και ισορροπίας των κρασιών τους, προκειμένου να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, του μικροκλίματος και της εσοδείας. Την ίδια ”οινολογική“ φιλοσοφία εφαρμόζουμε στην παραγωγή των προϊόντων της μικροζυθοποιίας Septem. Πιστεύουμε ότι ο λυκίσκος είναι το "σταφύλι" της μπίρας και επιλέγουμε αποκλειστικά ολόκληρα άνθη μοναδικών ποικιλιών από όλο τον κόσμο» εξηγεί ο  Σοφοκλής Παναγιώτου επισημαίνοντας πως στόχος είναι «να γίνουμε η ελληνική μικροζυθοποιία που, στην συνείδηση του καταναλωτή, τα προϊόντα της θα είναι συνώνυμα της γαστρονομικής απόλαυσης και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τη διαφοροποιημένη ποιοτική μπίρα», τονίζει ο ίδιος.

Δυναμικές εξαγωγές

Μπορεί όλα να ξεκίνησαν εν μέσω κρίσης, όμως με μεράκι, επιμονή και διάθεση η μικρή ζυθοποιία από την Εύβοια πλέον εξάγει σε τρεις ηπείρους (Αμερική, Ασία και Ευρώπη) με κυριότερες αγορές την  Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Κύπρο και την Ολλανδία.

Επόμενως στόχος οι εξαγωγές να φτάσουν στο 50% του τζίρου  της εταιρείας.   

Η Septem παράγει επτά εμπορικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, καθώς και αρκετές εποχιακές μπύρες. Τα προϊόντα της Septem τα τελευταία χρόνια έχουν αποσπάσει περισσότερα από 30 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, γεγονός που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγνωρισιμότητα  της στο εξωτερικό.