Skip to main content

Οι Σέρρες στρέφονται στο εξωτερικό με τη 1η SER-EXPO

Ένα στα τρία μέλη του Επιμελητηρίου Σερρών, διαγράφηκε στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Η SER- EXPO και η προσπάθεια αντίστασης στη μεγάλη κρίση.

Μέσα στη τελευταία 4ετία διαγράφηκαν από το Επιμελητήριο Σερρών, περί τις 5.000 μέλη, δηλαδή σχεδόν ένα μέλος στα τρία, που ήταν εγγεγραμμένα προ κρίσης. Η επιχειρηματικότητα στο παραμεθόριο νομό της Κεντρικής Μακεδονίας, φθίνει, με το λαθρεμπόριο να αποτελεί ένα επιπλέον μεγάλο πλήγμα για τις σερραϊκές επιχειρήσεις, που βεβαίως έχουν και αυτές «συμμετοχή» και «μερίδιο» στα γενικότερης φύσης προβλήματα που βαραίνουν πάνω σε όσους ακόμη λειτουργούν, στη χώρα μας, στην ιδιωτική οικονομία.

Στη συρρίκνωση της τοπικής παραγωγής και οικονομίας αντιδρά δυναμικά το Επιμελητήριο Σερρών, το οποίο, για τα 11.500 μέλη του, προσπαθεί να ανοίξει διεξόδους συνεργασιών εντός και εκτός Ελλάδας. Στη βάση της στρατηγικής αυτής, μετείχε στην Εxpo -Aegean, μετέχει αυτές τις ημέρες με ολόκληρο περίπτερο στην 80η ΔΕΘ και, διοργανώνει την SER-EXPO, την 1η Διεθνή Επιχειρηματική Έκθεση Σερρών, μεταξύ 2-4 Οκτωβρίου 2015.

Όπως είπαν στη Voria.gr, ο α' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτριος Γιαννάκης και ο οικονομικός επόπτης Θωμάς Τενεκετζής, οι επιχειρήσεις των Σερρών έχουν να αντιμετωπίσουν δύο επιπλέον μεγάλα προβλήματα, σε σύγκριση με ελληνικές επιχειρήσεις άλλων περιοχών. Ο νομός γειτνιάζει με τη Βουλγαρία, με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τα κίνητρα για την επιχειρηματικότητα, τα χαμηλότερα κόστη και, τα φθηνότερα προϊόντα στη λιανική, είτε αυτά είναι καύσιμα, είτε τρόφιμα, είτε ενδύματα και τόσα άλλα.

«Η μεταποίηση αντιστοιχεί μόλις στο 14% του αριθμού των μελών μας. Είναι μετρημένες στα δάκτυλα των δύο χεριών οι μεταποιητικές μονάδες που αντέχουν στον ανταγωνισμό και ακόμη λειτουργούν. Πολλές από τις 2.500 των ελληνικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην βουλγαρική επαρχία Μπλαγκόεβγκραντ, είναι σερραϊκές. Με τη φορολογική πολιτική που υπάρχει στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις δεν είχαν παρά να περάσουν τα σύνορα για Βουλγαρία», είπε ο κ. Γιαννάκης.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό πρόβλημα, αφορά το λαθρεμπόριο που πλήττει την αγορά των Σερρών, όπως άλλωστε και άλλων παραμεθόριων νομών.  Οργιάζει το λαθρεμπόριο στα κουφώματα, τρόφιμα, καύσιμα, ρούχα, είδη για το σπίτι. Το Επιμελητήριο, πίεσε να επισκευαστούν οι γεφυροπλάστιγγες στο τελωνείο του Προμαχώνα, ώστε να εντοπίζονται τα υπέρβαρα φορτία, αλλά ακόμη δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα για την τοποθέτηση scanner, μηχάνημα που υπάρχει από την άλλη πλευρά των συνόρων, στα βουλγαρικά τελωνεία.

«Το πρόβλημα με τα λαθραία είναι τεράστιο και δυστυχώς γίνεται μεγαλύτερο, γιατί υπάρχουν Έλληνες έμποροι που φέρνουν φτηνά προϊόντα από τη Βουλγαρία, υποδεέστερα ποιοτικά, τα οποία στη συνέχεια πουλάνε στην αγορά σαν ελληνικά».

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του νομού πρέπει να αντιδράσουν και σε αυτή την κατεύθυνση, οργανωτικά και χρηματικά, προσπάθεια στην οποία τις υποστηρίζει το Επιμελητήριο.

«Στο νομό Σερρών παράγεται το 10% της γεωργικής παραγωγής της χώρας. Δημητριακά, κηπευτικά, ρύζι,  βιοενεργειακά φυτά, έχουμε τις σούπερ τροφές, τη σπιρουλίνα και την αρώνια, πλούσιο γεωθερμικό πεδίο, λειτουργούν στο νομό συνολικά 40 οινοποιεία και αποσταγματοποιεία. Ο νομός προσφέρεται για την ανάπτυξη της μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενή τομέα, γεωργικών και κτηνοτροφικών», υποστηρίζουν οι Δ.Γιαννάκης και Θ.Τενεκετζής.

Ωστόσο, για την ανάπτυξη της παραγωγής, πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές. Το φθινόπωρο του 2014, να μη ξεχνάμε, βούλιαξαν στις πλημμύρες περί τις 50.000 στρέμματα αγροτικής γης κι' αυτό επειδή δεν έχουν συντηρηθεί και βελτιωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα στο Στρυμώνα και την Κερκίνη.

Οι Σέρρες όμως, με τη λίμνη Κερκίνη, τον ορεινό όγκο του Μπέλλες, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και το απόθεμα των βυζαντινών μνημείων που διαθέτουν, μπορούν να αποτελέσουν και τουριστικό- περιηγητικό προορισμό. Να μη ξεχνάμε, τα εμπορικά και πολιτιστικά δρώμενα, μεταξύ αυτών και την μεγάλη εμποροπανήγυρη της Σκοτούσσας που διοργανώνεται φέτος 5-11 Σεπτεμβρίου και η οποία προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Αλλά, για την τουριστική προβολή απαιτούνται κονδύλια και ο κ. Γιαννάκης επισημαίνει  ότι «το φιλέτο των κονδυλίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πηγαίνει σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική».