Skip to main content

Sexting στη Θεσσαλονίκη: Κορίτσια παγιδευμένα στην εκδίκηση

Συγκλονίζουν οι υποθέσεις που περνούν από τα δικαστήρια - Έφηβες πέφτουν στα δίχτυα επιτήδειων στους οποίους καταλήγουν φωτογραφίες και βίντεο με ευαίσθητες προσωπικές τους στιγμές - Σχολικό εμπόριο και περιπτώσεις που φθάνουν σε απόπειρες αυτοκτονίας

Η 18χρονη βγαίνει από την αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης και καταρρέει. Πέφτει στο δάπεδο κλαίγοντας, σε ένα ξέσπασμα για το τέλος του μαρτυρίου της. Λίγα λεπτά νωρίτερα ακούστηκε η καταδίκη του ανθρώπου, ο οποίος για περισσότερα από δύο χρόνια την οδήγησε μέχρι και στην απόπειρα αυτοκτονίας. Της έδινε εντολές να κόψει με μαχαίρι τα γεννητικά της όργανα. Φρίκη. 

Τέτοιες σκηνές επαναλαμβάνονται όλο και συχνότερα στις δικαστικές αίθουσες όλης της χώρας. Η εκδικητική πορνογραφία, το revenge porn, παίρνει διαρκώς και μεγαλύτερες, όπως και πολυπλοκότερες διαστάσεις. Όλα συνήθως ξεκινούν από μία αθώα αποστολή φωτογραφίας ή βίντεο από το θύμα. Το αποκαλούμενο sexting. Η κατάληξη όμως αυτής της εικόνας είναι απρόβλεπτη.

«Ανήλικοι μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες, από παρορμητισμό και εμπιστοσύνη σε λάθος άτομα και έχοντας την ανάγκη για επιβεβαίωση, μπαίνουν στη διαδικασία να στείλουν ευαίσθητο προσωπικό τους υλικό. Όταν το υλικό αυτό χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο, συνέπεια είναι τα παιδιά αυτά να κυριεύονται σίγουρα από φόβο, να κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους γενικότερα στους ανθρώπους, να αισθάνονται αδύναμα μέσα σε όλο αυτό, πιθανόν να ντρέπονται και να ζητήσουν βοήθεια. Οπότε αυτό έχει αποτέλεσμα να νιώθουν μόνα και αβοήθητα, έρμαια των καταστάσεων και να απομονώνονται». Η Όλγα Παπαγεωργίου είναι ψυχολόγος, εξειδικευμένη στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Μεταφέρει στη Voria.gr ότι συναντά διαρκώς τέτοια περιστατικά και καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειές τους. 

Στην απέναντι αίθουσα, σε αυτή του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, δικάζεται μία υπόθεση καρμπόν. Θύμα μία μαθήτρια γυμνασίου, μόλις 13 χρόνων που έστειλε μία φωτογραφία της, χωρίς μάλιστα πρόσωπο, σε έναν συμμαθητή της. Η φωτογραφία φτάνει σε έναν ενήλικα ο οποίος ξεκινάει να εμπορευτεί το υλικό. Η εισαγγελέας είναι καταπέλτης για τον κατηγορούμενο, τον οποίο αποκαλεί «αρπαχτικό του διαδικτύου». Μιλάει για το sexting και το χαρακτηρίζει «μάστιγα της εποχής». 

Πίσω στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, το κορίτσι που πλέον ενηλικιώθηκε, καλείται να περιγράψει όσα έζησε. Πάλι από την αρχή. Γροθιά στο στομάχι του, αφού καλείται να θυμηθεί πόσα αναγκαζόταν να κάνει υπό τις διαταγές του ανθρώπου που την απειλούσε ότι θα τη διαπομπεύσει. «Τον εμπιστεύτηκα. Η σχέση μας ήταν εξ αποστάσεως. Ήμουν ευάλωτη μόνον 15 χρόνων. Με απειλούσε με φωτογραφίες μου και βίντεο, ότι θα τα δημοσιοποιήσει». Η μαθήτρια έφτασε να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Ο διώκτης της, την απειλούσε συνεχώς μέσω διαδικτύου, καθώς ήταν στη Γερμανία. Την οδήγησε να χαράξει με μαχαίρι τα χέρια και τα πόδια της. Να γυρίζει βίντεο. «Του έδωσα μέχρι και τους κωδικούς μου», είπε στο δικαστήριο. Προσπαθούσε να παραμείνει ψύχραιμη και έτσι κατέρρευσε έξω από την αίθουσα. Η μητέρα της, μεταφέροντας την εικόνα όταν συνέβαιναν όλα αυτά είπε ότι «η κόρη μου ήταν σαν ζόμπι. Ζωντανή – νεκρή. Εκείνος κατάφερε και μπήκε στο μυαλό της». Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων και 3 μηνών και μάλιστα οι 3 μήνες θα εκτιθούν. Όταν συλληφθεί ο καταδικασθείς, καθώς δεν εμφανίστηκε καθόλου στο δικαστήριο.

Σχολικό εμπόριο

«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται να γίνεται όλο και συχνότερα. Βέβαια κάθε περίπτωση είναι μοναδική και χρήζει υποστήριξης ανάλογα με το παιδί και την οικογένεια», σχολίασε η κυρία Παπαγεωργίου και κάλεσε τις οικογένειες των θυμάτων να βρίσκονται δίπλα τους. «Πρέπει η οικογένεια να ενημερώνει για όλο αυτό και να δείχνει υποστήριξη ούτως ώστε το παιδί να αισθάνεται ασφάλεια στο πλαίσιο των ενηλίκων που έχει δίπλα του, των γονέων των εκπαιδευτικών. Να υπάρχει υποστηρικτικό δίκτυο για να μειωθούν τα αισθήματα φόβου, μοναξιάς και αυτοκριτικής που έχει ύστερα από τέτοια περιστατικά», συμπλήρωσε.

Στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου η περίπτωση της 13χρονης προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς ξεπερνάει τα όρια του revenge porn και σύμφωνα και με την εισαγγελέα της έδρας, που κατακεραύνωσε τη δράση του κατηγορούμενου, «παρατηρείται σχολικό εμπόριο φωτογραφιών και βίντεο». Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δικάστηκε διά πληρεξουσίου συνηγόρου και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων, κατάφερε και διείσδυσε, παριστάνοντας τον μαθητή, σε δίκτυα διαδικτυακών συνομιλιών των μαθητών. Έτσι αγόρασε την πρώτη φωτογραφία της μαθήτριας. «Της ζητούσε να στείλει και άλλες φωτογραφίες να τραβήξει βίντεο και την απειλούσε: «Θέλεις να σε κάνω ρόμπα σε όλο το σχολείο σου;» Το παιδί έτρεμε σαν το ψάρι. Μου έλεγε «μαμά τι θα μου κάνει. Θα με βιάσει ή θα με σκοτώσει;». Η κραυγή της μάνας που μετέφερε πώς έβλεπε την κόρη της ακούστηκε έντονα στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης.

Το κορίτσι υπέκυψε στον εκβιασμό πριν η οικογένειά της μάθει οτιδήποτε. Έβγαλε νέες φωτογραφίες και βίντεο και του τα έστειλε. Δεν γνώριζε τη συνέχεια. Δεν είναι το μόνο κορίτσι που έπεσε στην παγίδα. Οι δύο ανήλικες ήταν τα θύματα της περασμένης εβδομάδας, καθώς αυτές οι υποθέσεις εξετάστηκαν από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκαν πολλές και έπονται περισσότερες.

Για την ιστορία, ο καταδικασθείς σε 10ετή κάθειρξη, αποφασίστηκε από το δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα της έδρας. Αναγνωρίστηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του. Κι ας ήταν γνωστό ότι το επόμενο διάστημα είχε και άλλο δικαστήριο. Κατηγορούμενος ότι με τον ίδιο τρόπο κακοποίησε ακόμη οκτώ μαθήτριες σε άλλους νομούς της Ελλάδας.