Skip to main content

Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης από τη νηπιακή ηλικία

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στο νερό από τη νηπιακή ηλικία, σύμφωνα τον προπονητή της κολυμβητικής ομάδας «Sharks Thessaloniki», Ιωάννη Φόλλα.

Τα οφέλη που αποκομίζει το παιδί μέσω της άσκησής του στο νερό από τη νηπιακή ηλικία  εξηγεί ο προπονητής κολύμβησης της ομάδας «Sharks Thessaloniki»Ιωάννης Φόλλας.

Είναι η νηπιακή ηλικία η κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσει το παιδί την κολύμβηση και γιατί;

"Η νηπιακή ηλικία είναι η καταλληλότερη ηλικία γιατί το παιδί μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις οδηγίες και να τις πραγματοποιήσει ούτως ώστε να μάθει αρχικά να επιπλέει και μετά να κολυμπάει".

Έχετε παρατηρήσει ότι όσο πιο μικρά ξεκινούν, τόσο γρηγορότερα αναπτύσσουν άμυνες και ικανότητες για την ασφάλειά τους μέσα στο νερό; Τα μαθήματα κολύμβησης ενισχύουν την αυτοεκτίμηση των νηπίων;

"Η ηλικία των 4 ετών είναι η ηλικία που το παιδί, ειδικά τον χειμώνα, με την κολύμβηση δυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα κι έτσι δεν αρρωσταίνει συχνά. Ταυτόχρονα ξεπερνάει τους φόβους του και ενισχύεται η εμπιστοσύνη του προς το νερό αποκτώντας θάρρος, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, ανεξαρτησία και ασφάλεια".

Γιατί ένας γονιός να επιλέξει την κολύμβηση ως αερόβια άσκηση για το νήπιο;

"Γιατί η κολύμβηση είναι η καλύτερη άσκηση που γυμνάζει ομοιόμορφα το σώμα χωρίς να το επιβαρύνει (πχ. στις αρθρώσεις, στο μυοσκελετικό σύστημα), δεν προκαλεί τραυματισμούς, δυναμώνει τους πνεύμονες και επιπλέον βελτιώνει τη στάση του σώματος".

Συχνά για πολλά νήπια η κολύμβηση είναι η πρώτη τους εμπειρία με συνομίληκα παιδιά. Αυτό κατά πόσο ενισχύει την κοινωνικότητά τους;

"Η επαφή και η επικοινωνία με συνομίληκους βοηθάει πάντα τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα δημιουργώντας φιλίες πιο γρήγορα και εύκολα".

Οι γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους, τι οφέλη αποκομίζουν από τη συναναστροφή τους με άλλους γονείς;

"Οι γονείς γνωρίζουν νέους φίλους-γονείς και σχηματίζουν τελικά τις καλύτερες παρέες, καθώς οι γνωριμίες των παιδιών τους γίνονται αφορμή να αναπτύξουν καινούριες φιλίες και κοινά ενδιαφέροντα".

Πολλοί γονείς μαρτυρούν ότι τα νήπιά τους απολαμβάνουν έναν ήρεμο και συνεχόμενο ύπνο μετά την άσκηση στο νερό. Γιατί συμβαίνει αυτό;

"Λόγω της άσκησης και εκγύμνασης του παιδιού, υπάρχει κούραση η οποία χαλαρώνει τους μύς, βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και ουσιαστικά βοηθάει σε έναν ήρεμο και συνεχόμενο ύπνο του παιδιού που λόγω της εκτόνωσης της ενεργητικότητάς του, χαλαρώνει".

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια σύγχρονη ασθένεια. Το κολύμπι πώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

"Ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προλάβει η άσκηση στο νερό είναι η παιδική παχυσαρκία, οπότε είναι απαραίτητο το παιδί να προπονείται ώστε να σχηματίσει ένα ομοιόμορφο και γυμνασμένο σώμα, αλλά και να έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Φυσικά πέραν της άσκησης, θεωρείται απαραίτητη και η σωστή ισορροπημένη διατροφή".

Πώς μπορεί το περιβάλλον του κολυμβητηρίου να βοηθήσει τα παιδιά που υποφέρουν από άσθμα;

"Η κολύμβηση έχει αποδειχτεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των παιδιών με βρογχικό άσθμα και στον καλύτερο έλεγχο της νόσου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αέρας που εισπνέεται είναι κορεσμένος σε υδρατμούς και θερμός κι έτσι δεν ευνοείται η εκδήλωση βρογχοσπασμού, όπως σε άλλα αθλήματα, ενώ παράλληλα έχουμε ενδυνάμωση των πνευμόνων και των αναπνευστικών μυών με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος".

Τα νήπια/παιδιά που αθλούνται με την κολύμβηση, εκτός από την αύξηση της αυτοεκτίμησης, αποκτούν θετικά συναισθήματα χαράς και καταπολεμούν το άγχος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

"Η επαφή με το νερό είναι πολύ ευεργετική και βοηθά το σώμα και το μυαλό να χαλαρώσουν. Η βύθιση στο νερό και η συγκέντρωση για την τεχνική, δημιουργούν έναν χαλαρωτικό διαλογισμό μέσα στο υγρό στοιχείο που ουσιαστικά βοηθάει στην εκτόνωση του άγχους".

Οι προπονήσεις των Sharks Thessaloniki γίνονται στο Εθνικό Κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης, στην Αγίου Δημητρίου και Νέστορος Τέλογλου 2 - στο ύψος του ΑΧΕΠΑ.

Αναλυτικά οι προπονήσεις γίνονται:

Δευτέρα και Πέμπτη 15.45-16.25 (για την πισίνα εκμάθησης)
και 18.00-18.45 (για την μεγάλη πισίνα)

και το Σάββατο 13.30-14.10 (για την πισίνα εκμάθησης)
και 11.15-12.00 (για την μεγάλη πισίνα)".

Όποιος γονέας ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή του παιδιού του, μπορεί να καλέσει στο 6977670224 ή να επικοινωνήσει μέσω της σελίδα στο Facebook: SHARKS THESSALONIKI - Swim club (ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).

 

 Πηγή: nipianthakia.blogspot.com.