Skip to main content

Το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ εντυπωσίασε το κοινό στην Κοπεγχάγη

Η μελέτη ανάπλασης της ΔΕΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κέρδισε τις εντυπώσεις στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων

Εντυπωσιάστηκε το διεθνές κοινό του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων -που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) στην Κοπεγχάγη από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου- από την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki ConfExPark), όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΘ-HELEXPO.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ελβετίδα αρχιτέκτονας Regina Gonthier, Co-Director του ICC, που εξελέγη από τη γενική συνέλευση στο πλαίσιο του συνεδρίου νέα πρόεδρος της UIA, συνεχάρη την ομάδα της ΔΕΘ-HELEXPO για τον υποδειγματικό Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε, αλλά και για τους ικανοποιητικούς ρυθμούς εξέλιξης του έργου με δεδομένη και την έγκαιρη παράδοση της αρχιτεκτονικής προμελέτης.

Αναφέρθηκε δε και στην παρουσίαση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που διοργάνωσε η ΔΕΘ-HELEXPO σε ειδική έκδοση της UIA, η οποία αφορά στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο case study.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης η επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της ΔΕΘ-HELEXPO και μέλος του management team του Thessaloniki ConfExPark, Ένη Δώδου, μίλησε για το διαρκές όραμα της εταιρείας όχι μόνο να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα του εκθεσιακού φορέα, αλλά και να προσφέρει στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από την ανάπλαση των εκθεσιακών της εγκαταστάσεων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού αστικού μέλλοντος για τους πολίτες της. Το έργο της ανάπλασης παρουσιάστηκε με αιχμή τη βασική αρχική του δέσμευση: την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και την επιτάχυνση των εθνικών προσπαθειών εφαρμογής τους μέσω τοπικής δράσης.  

Τη σκυτάλη στην παρουσίαση πήρε στη συνέχεια ο partner του γερμανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Sauerbruch Hutton, Juan Lucas Young, που ανέδειξε βασικά σημεία της παραδοθείσας αρχιτεκτονικής προμελέτης της ανάπλασης, υπογραμμίζοντας τον βιώσιμο χαρακτήρα του πρότζεκτ μέσα σε ένα αστικό πάρκο, αλλά και την κυρίαρχη θέση που λαμβάνει στην «αναγέννηση» μιας ολόκληρης πόλης. 

Στο βήμα του συνεδρίου βρέθηκε και η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UIA και μέλος του Council της, Φανή Βαβύλη, προλογίζοντας την παρουσίαση. 

Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από ερωτήσεις του κοινού γύρω από την εξέλιξη του έργου τις οποίες απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Δρ Κυριάκος Ποζρικίδης.  

Το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων της UIA συγκέντρωσε περισσότερους από 6.000 συνέδρους από 135 χώρες και περιλάμβανε 150 παρουσιάσεις, 250 επιστημονικές εργασίες και 400 ομιλητές. Η εκδήλωση διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετικό προορισμό. 

Η UIA είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, αναγνωρισμένη από την UNESCO ως η μόνη αρχιτεκτονική ένωση που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργήθηκε το 1948 με σκοπό να ενώσει τους αρχιτέκτονες όλου του κόσμου μέσω ενός συνασπισμού των εθνικών τους οργανώσεων. Από 27 αντιπροσωπείες τότε, η UIA έχει φτάσει σήμερα να περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές οργανώσεις από περισσότερες από 100 χώρες, διασυνδέοντας περίπου 1,3 εκατ. αρχιτέκτονες.