Skip to main content

Σχοινάς: Να ολοκληρωθεί η Οδηγία για ταχείες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο

Σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο

Την ολοκλήρωση της Οδηγίας για ταχείες επιστροφές όσων δεν πρέπει να βρίσκονται στην ΕΕ υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

«Θα συζητήσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, στο οποίο η Οδηγία για τις επιστροφές είναι σημαντικό στοιχείο. Αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρέχει κοινή θέση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με ταχείες επιστροφές για εκείνους που έχουν ιστορικό με ζητήματα ασφαλείας και πρέπει να επιστρέψουν χωρίς περίοδο εθελοντικής ενημέρωσης», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Όπως τόνισε, υπάρχουν «ήδη κανόνες για τις επιστροφές αλλά είναι παλαιοί και την ίδια ώρα έχουμε στο τραπέζι νέες προτάσεις. Τώρα χρειάζεται να εφαρμόζουμε την υπάρχουσα νομοθεσία και να ολοκληρώσουμε τη νέα Οδηγία για ταχείες επιστροφές». Επίσης, ανέφερε ότι το σημερινό συμβούλιο λαμβάνει χώρα «σε σημαντική στιγμή διότι πραγματοποιείται σε περίοδο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πολλαπλό αντίκτυπο από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και μέρος αυτού είναι να αξιολογήσουμε προσεκτικά όλες τις πιθανές συνέπειες για εμάς στην ΕΕ».

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «αυτό περιλαμβάνει την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων μας, αλλά επίσης και την προστασία από ένα γενικευμένο κλίμα ισλαμοφοβίας η οποία δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας».