Skip to main content

Αντιδράσεις για τη συγχώνευση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με αυτή των Αθηνών

Η Ανωτάτη Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης συγχωνεύεται με αυτήν των Αθηνών - Τους στέλνουν να τελειώσουν εκεί τις σπουδές τους

Στις 31 Αυγούστου αναμένεται να σημειωθεί η συγχώνευση της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με αυτή των Αθήνων όπως προβλέπεται από τον νόμο 4823/2021 γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους σπουδαστές της Ακαδημίας που βρίσκεται επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα, στα σύνορα του δήμου Θεσσαλονίκης με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Συγκεκριμένα, η Ακαδημία της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει δύο προγραμμάτα σπουδών. Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών. Οι σπουδαστές από το πρώτο έως και το τελευταίο έτος (είναι σχολή τετραετούς φοίτησης) θα αναγκαστούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Αθήνα.

Μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Σωτήριος Θεολόγου υπογραμμίζει ότι ήδη έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από τους σπουδαστές. Ήδη έχουν αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ σήμερα Παρασκευή πραγματοποίησαν δράση διαμαρτυρίας αναρτώντας πανό έξω από την Ακαδημία.

Ο κ. Θεολόγου επισημαίνει πως, παρότι πέρασε το νομοσχέδιο που επιφέρει τη συγχώνευση των σχολών, δεν έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα. Ο ίδιος τονίζει ότι, εκτός από την Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, η συγχώνευση αφορά και την Ακαδημία των Ιωαννίνων.

Στην επιστολή που απέστειλαν οι σπουδαστές στη Νίκη Κεραμέως μετέφεραν την έντονη ανησυχία τους για την επικείμενη συγχώνευση, καθώς έρχονται μπροστά σε δυσκολίες, όπως αυτή της εύρεσης στέγης στην Αθήνα αλλά και τη δυσκολία στα οικονομικά των οικογενειών τους, αφού, όπως τονίζουν, «γίνεται προσθήκη ενός νοικοκυριού παραπάνω».

Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα ώστε έστω και την τελευταία στιγμή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων να τους βοηθήσει και να περάσει κάποια μεταβατική ρύθμιση μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Δείτε φωτογραφίες από την ανάρτηση πανό έξω από την Ακαδημία: