Skip to main content

Σήμα κινδύνου από δήμους Δυτικής Θεσσαλονίκης

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργική επιβίωση των Δήμων κρούουν οι Δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργική επιβίωση των Δήμων κρούουν οι Δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιουνίου στο Δημαρχείο Ευόσμου, με αποκλειστικό θέμα τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ευόσμου κ. Δημήτρη Χατζηβρέττα, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων κ. Κυρίζογλου, Ελευθερίου Κορδελιού κ. Λαφαζανίδης, Ευκαρπίας κ. Πανταζόγλου, Πολίχνης κ. Θεοδωρίδης, Σταυρούπολης κ. Σερασίδης και εκπρόσωπος του Δημάρχου Μενεμένης κ. Ακτσελή.

Όπως τόνισαν οι Δήμαρχοι, η μείωση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις κρατικές επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδα και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που αγγίζουν το 30%, σε συνδυασμό με τις πολυετείς καθυστερήσεις εκταμίευσης κονδυλίων για τις προνοιακές δομές, αλλά και τις αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στους δήμους χωρίς πρόβλεψη χρηματοδότησής τους έχουν οδηγήσει σε ασφυξία με κίνδυνο «οικονομικής χρεοκοπίας» τους Δήμους. Όπως επισημάνθηκε, η οικονομική δυσπραγία και αβεβαιότητα των δήμων βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να μην μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις της μισθοδοσίας, ενώ την ίδια ώρα να μην είναι δυνατή η πληρωμή των προμηθευτών, αλλά και των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη δραματική κατάσταση που απειλεί ορατά τη βιωσιμότητα των Δήμων, ενώ εξέδωσαν ψήφισμα προς την ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης. Με το ψήφισμα ζητείται: «Η  άμεση σύγκληση όλων των Δημάρχων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση η οικονομική κατάσταση των δήμων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να τεθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο κάθε δήμος ξεχωριστά, προκειμένου να δρομολογηθούν συντονισμένα και συνολικά οι περεταίρω κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση διεκδίκησης και άρσης της απαξίωσης και της οικονομικής εξόντωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».