Skip to main content

Σήμα κινδύνου Προβόπουλου για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας

Με μελανά χρώματα παρουσίασε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της ΤτΕ κατά την παρουσίαση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη νομισματική πολιτική 2009 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υπο
Σήμα κινδύνου για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας εξέπεμψε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, κατά την την παρουσίαση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για τη νομισματική πολιτική 2009 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως είπε, σε περίπτωση που υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι ορατό το ενδεχόμενο να καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου.

Συρρίκνωση
του ΑΕΠ  από 1,0% έως 1,5% για το σύνολο του 2009 αναμένει η Τράπεζας της Ελλάδας,  ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, αναθεωρώντας προηγούμενη ανακοίνωση της ΤτΕ  που εκτιμούσε μείωση του ΑΕΠ  κατά 1% φέτος.

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε πως η διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν σκόπιμο να προέλθει περίπου κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων, δηλαδή από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, επιβάλλεται και η αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών υπέρ των κατηγοριών εκείνων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι οι δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και ανάπτυξη και τις υποδομές. Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα,  το ποσοστό ανεργίας μάλλον θα υπερβεί το 9,5%.

Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπειεπίσης να προχωρήσει με τολμηρά βήματα, καθώς μακροπρόθεσμα οιδημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούνοξύτατο πρόβλημα, συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ ουσιαστικά αποκάλυψε πως τόσο ο τέως όσο και ο νυν πρωθυπουργός γνώριζαν πριν τις εκλογές την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία: «Για παράδειγμα, πριν από τις εκλογές δημοσιεύσαμε (συγκεκριμένα στις 18 Σεπτεμβρίου) το ταμειακό έλλειμμα του 8μήνου, που έφθανε στο 8% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία αυτά, μπορούσε να γίνει εκτίμηση ότι το δωδεκάμηνο θα έκλεινε με διψήφιο ποσοστό, αν δεν λαμβάνονταν στο υπόλοιπο του έτους γενναία διορθωτικά μέτρα», είπε και πρόσθεσε: «Η Ενδιάμεση Έκθεση που σας παρουσιάζω σήμερα δεν περιλαμβάνει αριθμητικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αναφέρει όμως τα ταμειακά στοιχεία του εννιάμηνου δηλαδή το ποσοστό 9,9% του ΑΕΠ και εκτιμά ότι «το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού θα αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος».

Όσον αφορά στις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στην  Ελλάδα, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση δανείων εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι όροι και τα κριτήρια χρηματοδότησης από τις τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν στο διάστημα αυτό αυστηρά. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, στη στήριξη της προσφοράς δανείων εκ μέρους των τραπεζών θα συνεχίσουν να συμβάλλουν τα μέτρα της ΕΚΤ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης. Στη ζήτηση δανείων θα έχουν θετική επίδραση τα παρατηρούμενα σχετικώς χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων των τραπεζικών δανείων, τα οποία συνεχίζουν να υποχωρούν. Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα θα είναι της τάξεως του 4% στο τέλος του 2009.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποδείξει σε ένα αριθμό τραπεζών να επιδείξουν σύνεση ως προς το βαθμό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας δωδεκάμηνης διάρκειας της ΕΚΤ, του μηνός Δεκεμβρίου, ώστε να διευκολυνθεί η έξοδός τους από τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα του Ευρωσυστήματος όταν αυτά αποσυρθούν. Σε καμία περίπτωση η σύσταση αυτή, υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, δεν αποτελεί απαγόρευση και πολύ περισσότερο δεν συνδέεται με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ή που επιθυμούν να αγοράσουν.