Skip to main content

Σημαντικές ζημιές για Olympic Air και Aegean

Οικονομικές απώλειες ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ την ημέρα καταγράφουν οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές αεροπορικές εταιρίες, Olympic Air και Aegean, εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.
Οικονομικές απώλειες ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ την ημέρα καταγράφουν οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές αεροπορικές εταιρίες, Olympic Air και Aegean Airlines, εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

Συγκεκριμένα, η Aegean παρουσιάζει απώλειες τζίρου που φτάνουν τις 600.000 ευρώ ημερησίως και προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από το δίκτυο του εξωτερικού από όπου η εταιρία έχει χάσει περίπου σε ποσοστό 60%. Παράλληλα, όμως, απώλειες υπάρχουν και στο δίκτυο του εσωτερικού, αφού ένας μεγάλος αριθμός επιβατών επρόκειτο να ταξιδέψει συνδυάζοντας πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Επιπλέον, η εταιρία έχει επιβαρυνθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ για τη φιλοξενία επιβατών της που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, ως συνέπεια της ακύρωσης πτήσεων.

Για την Olympic Air οι απώλειες τζίρου είναι μικρότερες και φτάνουν τις 350.000 ευρώ την ημέρα. Αυτό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, οφείλεται στο ότι στο δίκτυό της υπάρχουν λιγότεροι «βόρειοι» προορισμοί σε σχέση με αυτό της Aegean.

Ωστόσο, η Olympic έχει επιβαρυνθεί με περίπου 500.000 ευρώ για τη φιλοξενία επιβατών των οποίων οι πτήσεις ματαιώθηκαν και αυτό παρότι, λόγω του έκτακτου και απρόβλεπτου χαρακτήρα του γεγονότος, η εταιρία δεν ήταν υποχρεωμένη να παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας στους επιβάτες της.