Skip to main content

Συμφωνία Εγνατίας Οδού - Τράπεζας Πειραιώς, προχωράει η παραχώρηση

Μέχρι να αποφανθούν τα Δικαστήρια , ποσό 50 εκατ. ευρώ θα κατατεθεί στην ΤτΕ. Άρση της δέσμευσης επί των εσόδων από τα διόδια.

Σε συμφωνία κατέληξαν η Εγνατία Οδός Α.Ε. και η Τράπεζα Πειραιώς, για την υπόθεση του ομολογιακού δανείου που έμπαινε εμπόδιο στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης του οδικού άξονα σε ιδιώτες, καθώς η Τράπεζα δεσμεύει τις εισπράξεις από τους σταθμούς διοδίων επί της Εγνατίας Οδού.

Με την επίτευξη της συμφωνίας, η οποία, όπως πληροφορείται η Voria.gr, άμεσα θα σφραγιστεί με τροποποίηση της δανειακής σύμβασης μεταξύ Τράπεζας και Ε.Ο.Α.Ε, θα αφαιρεθεί ένα από τα «αγκάθια», στο διαγωνισμό παραχώρησης του οδικού άξονα, project που το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί με εντατικούς ρυθμούς την περίοδο αυτή, έχοντας βάλει στόχο την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, από τους υποψήφιους επενδυτές, ως το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία μεταξύ εταιρείας και Τράπεζας προβλέπει το άνοιγμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενός λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί από τα διαθέσιμα της Εγνατίας Οδού Α.Ε., το ποσό που διεκδικεί για επιπλέον τόκους, η «Πειραιώς», από τότε, δηλαδή από το 2010, που κατήγγειλε το ομολογιακό των 250 εκατομμυρίων που είχε χορηγήσει στην Ε.Ο.Α.Ε. το 2006.

Στον λογαριασμό που θα ανοίξει η Ε.Ο.Α.Ε. στην ΤτΕ, θα κατατεθεί ποσό 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τοκίζεται ( με επιτόκιο κοντά στο 3%) και θα «αναμένει» την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Τράπεζας και Εταιρείας, στα δικαστήρια.

Τονίζεται ότι  η Εγνατία Οδός Α.Ε., που όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετεί το δάνειο, το εξοφλεί μέσα στον Οκτώβριο.

Το σημαντικό για την συνέχιση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων της, ενός διαγωνισμού που «γράφει»  καθυστερήσεις δύο ετών λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων που συνάντησε, είναι ότι η Τράπεζα θα απελευθερώσει τα έσοδα από τους σταθμούς διοδίων. Σήμερα, όλα τα έσοδα δεσμεύονται πλην των εσόδων από τους σταθμούς Μαλγάρων και Ακτίου, που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την συντήρηση του οδικού άξονα.

Χωρίς όμως την απελευθέρωση των εσόδων, είναι αυτονόητο ότι οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, δεν θα προχωρήσουν στην κατάθεση προσφορών. Σημειωτέον ότι οι υποψήφιοι που «πέρασαν» στη β’ φάση του διαγωνισμού, επισκέπτονται εταιρεία και οδικό άξονα για τη συγκέντρωση στοιχείων.