Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020
x

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Η συνάντηση στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο αποτελεί συνέχεια της συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών την 15η Ιουλίου στη Ρώμη.

Η ανάγκη διαμόρφωσης κοινών θέσεων «για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο, εν όψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβας και των μεγάλων προκλήσεων της Ε.Ε.» θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών την 15η Ιουλίου στη Ρώμη, στην οποία συμμετείχαν οι Έλληνες υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης.

Οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνάντησης είναι:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, πολιτικές για την αναβάθμιση της ΕΕ, εμβάθυνση της ενοποίησης, καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, δίκαιη ανάπτυξη, αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ασφάλεια και ενωσιακή εξωτερική πολιτική καθώς και η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της Ε.Ε.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «η συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της πολυσχιδούς διπλωματικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση: την 9η Σεπτεμβρίου διεξάγεται στην Αθήνα η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής, με πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και στις 8-9 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Μεσογείου με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Για τη συνάντηση των Σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα παραβρεθούν στην Αθήνα, φιλοξενούμενοι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη:

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρομ, ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκής Προεδρίας 2017 της Μάλτας Ιαν Μπόργκ και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετέχει επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα παραβρεθούν ο αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ, ο αναπληρωτής γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιόνετ Πολέτ, και εκ μέρους της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος η Έλλη Χρυσανθακοπούλου.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ