Skip to main content

Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη των κινημάτων για διαχείριση απορριμμάτων

Τα κινήματα θεωρούν ότι και ο νέος σχεδιασμός έχει προβλήματα και σχεδιάζουν την Κυριακή στην Τούμπα τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Το καμπανάκι του κινδύνου για την αποτυχία και του νέου σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων κρούουν οι «συλλογικότητες» της Βόρειας Ελλάδας, που συναντώνται την ερχόμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τους ανθρώπους που εναντιώθηκαν στον προηγούμενο σχεδιασμό διαχείρισης των σκουπιδιών και κινητοποιήθηκαν ενάντια στα μεγάλα έργα διαχείρισης, που προβλέπονταν, όπως για παράδειγμα στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, στον ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου, στα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης εντός των ΧΥΤΑ κτλ.

Παρότι πλέον υπάρχει νέος εθνικός σχεδιασμός, που όπως παραδέχονται έχει ενσωματώσει μεγάλο μέρος των κινηματικών διεκδικήσεων, οι ίδιοι θεωρούν ότι «δεν είναι ορατά κάποια αποτελέσματα».

Για την εκτεταμένη αναθεώρηση των σχεδιασμών σε όλη την κλίμακα οι συλλογικότητες παρατηρούν τα εξής:

-Η αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών γίνεται με ρυθμούς χελώνας και δεν ακολουθεί πάντα την αντίληψη της αποκεντρωμένης διαχείρισης του νέου εθνικού σχεδίου.

-Ο νέος θεσμός των τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους δοκιμάζεται, πότε από την έλλειψη εμπειριών, πότε από την ανύπαρκτη υποστήριξη από την κυβέρνηση και την κεντρική διοίκηση, πότε από τις ανεπάρκειες των δημοτικών αρχών και, αρκετά συχνά, από σκόπιμες προσπάθειες ακύρωσης της νέας κατεύθυνσης στη διαχείριση των αποβλήτων.

«Το μνημονιακό περιβάλλον, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη χρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών, ενώ πιέζει να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα τα συγκεντρωτικά έργα διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, αντί των αποκεντρωμένων δημοτικών υποδομών προδιαλογής και ανάκτησης υλικών», επισημαίνεται στο κάλεσμα για τη συνάντηση της Κυριακής.

Οι συλλογικότητες παρατηρούν επίσης ότι η περίοδος είναι κρίσιμη, διότι αφενός «βασιλεύει η ανεπάρκεια στοιχειωδών υποδομών, η προβληματική λειτουργία αυτών που υπάρχουν και οι παραβατικές συμπεριφορές (ανεξέλεγκτη διάθεση, ανάμειξη αστικών και επικίνδυνων αποβλήτων κλπ.)», αφετέρου αυτά «παντρεύονται» με «πολιτικές τεμαχισμού του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων και εκχώρησής του σε ιδιώτες, με προμετωπίδα τις συμβάσεις ΣΔΙΤ για την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων (υπογράφηκε αυτή της Δυτικής Μακεδονίας και επίκειται η υπογραφή αυτής των Σερρών)».

Κάνουν λόγο για επάνοδο «φιλεργολαβικών επιλογών μαζικής επεξεργασίας σύμμεικτων και ιδιωτικοποίησης, σε συνδυασμό με την επιθετική επανάκαμψη καταδικασμένων πρακτικών, όπως αυτής της καύσης απορριμμάτων ή προϊόντων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων».

Στόχος των συλλογικοτήτων είναι η υιοθέτηση ενός μοντέλου «δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, στην οικονομικότητα του συστήματος διαχείρισης και στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές». Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως λένε, με την παρέμβαση των πολιτών... Η συνάντηση και η λήψη των αποφάσεων για τις περαιτέρω παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους 57).