Skip to main content

Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης υπογραφής Μνημονίου Επιστημονικής Συνεργασίας και με το Birmingham City University

Με τον Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ, συναντήθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, σήμερα Τρίτη 1η Μαρτίου 2022, στην Πρυτανεία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σε θερμό κλίμα και στην ελληνική γλώσσα, καθώς ο κ. Λοτζ μιλάει πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας και της έρευνας μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα, με στόχο να διερευνηθεί και να ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων ευκαιριών επιστημονικής συνεργασίας και έρευνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα υπογράψει Μνημόνιο Επιστημονικής Συνεργασίας με το Westminster University of London. Το Μνημόνιο θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων που βασίζονται στο αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο μερών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή μελών ΔΕΠ και φοιτητών, τη συνεργασία μέσω ερευνητικών ομάδων, καθώς και την από κοινού εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων.

«Στη σημερινή συνάντηση ανανεώσαμε και ενισχύσαμε τους μοναδικούς δεσμούς που διατηρούμε μεταξύ των δύο χωρών σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο. Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας και η μέγιστη αξιοποίηση των ευκαιριών σε ερευνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο προς όφελος του πανεπιστημίου αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο» δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της υπογραφής Μνημονίου Επιστημονικής Συνεργασίας και με το Birmingham City University. Παράλληλα, διερευνώνται οι δυνατότητες ανάπτυξης επιστημονικής συνεργασίας με τα εξής εκπαιδευτικά ιδρύματα: Cranfield University, Imperial College University of London, Newcastle University, Queen Mary University of London, Queen's University of Belfast, Reading University, Strathclyde Business School και Sussex University.

Στη συνάντηση παρέστησαν η Επικεφαλής του Βρετανικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη και του Τμήματος Εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, κα Μαρία Τσακάλη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ, κα Ιωάννα Γεωργιάδου, καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, κα Δήμητρα Μεντεκίδου.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ οι Συμφωνίες Επιστημονικής Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου από το 2011 και με το SOAS University of London από το 2019.