Skip to main content

Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τις συμπράξεις μεταξύ μουσείων

Στην όγδοη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου για τα Μουσεία, καλούνται επαγγελματίες από τον μουσειακό και τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα

Στις 30 Νοεμβρίου, το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, το British Council, ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνουν το συνέδριο «ΤΟ ΣΥΝ-ΜΟΥΣΕΙΟ: Συνέργειες, συνεταιρισμοί και συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας των πολιτών και όχι μόνο» στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης) από τις 10:30 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Στην όγδοη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου για τα Μουσεία, καλούμε επαγγελματίες από τον μουσειακό και τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα, εκπροσώπους οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, εκπαιδευτικούς και φοιτητές να εξετάσουν με ποιο τρόπο οι συνεργασίες ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς και φορείς μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν την κοινωνική αποστολή του οργανισμού τους και να αποκτήσουν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες, τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν», αναφέρει η πρόσκληση. 

Μεταξύ των καλεσμένων ομιλητών είναι οι:

· Adam Rozan, Διευθυντής Προγραμμάτων και Ανάπτυξης Κοινού, Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, Ίδρυμα Σμιθσόνιαν & Επίκουρος Καθηγητής, Harvard University Extension School (Η.Π.Α.)

· Scott Stulen, Πρόεδρος και Διευθυντής, Μουσείο Τέχνης Φίλμπρουκ (Η.Π.Α.)

· Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Εκτελεστικός Διευθυντής, Athens Partnership (Ελλάδα)

· Γιάννης Κουκμάς, Διευθυντής Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού, Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Ελλάδα)

· Μαρία Τσαντσάνογλου, Ε.χ Γενικής Διευθύντριας του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus)

· Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Δήμος Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)

Οι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές του Συνεδρίου θα μοιραστούν την εμπειρία τους σε ό,τι αφορά συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και δια-τμηματικές συνεργασίες. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

· πώς οι διαφορετικές συνέργειες μπορούν να βοηθήσουν τους πολιτιστικούς οργανισμούς να διευρύνουν το κοινό τους αλλά και να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη,

· πώς τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνεργασίες στον προγραμματισμό τους,

· με ποιους τρόπους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες, πρωτοβουλίες και θεσμούς να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους κάνοντας το πιο ουσιαστικό και συναφές με τη πραγματικότητα σήμερα

Η είσοδος στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά. Η προεγγραφή στο συνέδριο είναι απαραίτητη και είναι διαθέσιμη μέσω Eventbrite. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης εφόσον ζητηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.