Skip to main content

Συνομιλία Μπλίνκεν - Λαβρόφ για τους Αμερικανούς κρατούμενους στη Ρωσία

Πρόκειται για την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι είχε μια «ειλικρινή» συζήτηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία.

Πρόκειται για την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ανδρών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Είχαμε μια ειλικρινή και άμεση συνομιλία», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Πίεσα το Κρεμλίνο να αποδεχθεί την ουσιαστική πρόταση που υποβάλαμε για την απελευθέρωση των Πολ Γουίλαν (πρώην πεζοναύτη) και Μπρίτνεϊ Γκρίνερ (πρωταθλήτρια του μπάσκετ)», είπε.

Την τηλεφωνική συνομιλία είχε προαναγγείλει ο Μπλίνκεν πριν από δύο ημέρες, όταν ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει μια «συγκεκριμένη πρόταση» για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των δύο Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία.

Σύμφωνα με αναφορές, η Ουάσιγκτον ήταν πρόθυμη να ανταλλάξει τον Ρώσο διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ, ως μέρος της συμφωνίας. Ο Μπουτ είναι γνωστός ως ο «Έμπορος του Θανάτου» και σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις ΗΠΑ.