Skip to main content

«Σιωπή» στην Κύπρο παρά τις πιέσεις για τo Pegasus

Τι γνώριζε και για ποιους η κυβέρνηση στην υπόθεση παρακολούθησης Pegasus; Σύμφωνα με πληροφορίες το λογισμικό κατασκοπίας βρισκόταν στη Κύπρο.

Σιγή ιχθύος τηρεί η κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με τα ερωτήματα που τίθενται για ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στο σκάνδαλο Pegasus, λόγω της παρουσίας της NSO Group σε Κυπριακό έδαφος. Παρά το ότι η Λευκωσία θα κληθεί να δώσει σύντομα εξηγήσεις στην Κομισιόν για το κατά πόσον έγινε εξαγωγή του λογισμικού της Pegasus από την Κύπρο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση της κυπριακής κυβέρνησης για το ζήτημα.

Ο θόρυβος πάντως υποχρεώνει όλο και περισσότερα ΜΜΕ της χώρας να ασχοληθούν με την υπόθεση. Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Καθημερινή Κύπρου» αν και σημειώνει την επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης να μην ξεκαθαρίσει το τοπίο για την υπόθεση Pegasus, επικαλείται ανώνυμες πηγές που διαψεύδουν τις αιτιάσεις περί εξαγωγής του λογισμικού  από την Κύπρο σε τρίτες χώρες. Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ότι οι δραστηριότητες της NSO στην Κύπρο σχετίζονταν με την ανάπτυξη λογισμικού.

Διαβατήριο και άδεια οπλοκατοχής 

Παρά τις εν λόγω αναφορές πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό επιμένουν πως το λογισμικό της Pegasus βρισκόταν στην Κύπρο και μάλιστα διαφημιζόταν από την NSO στην Λεμεσό σε αξιωματούχους του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας το 2017, ένα χρόνο δηλαδή πριν από την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη. 

Η εμπλοκή της Κύπρου στην ισραηλινή βιομηχανία παρακολούθησης απασχολεί και την εφημερίδα «Πολίτης», η οποία αποκαλύπτει ότι ο επιχειρηματίας Σαχάκ Άβνι έλαβε κυπριακό διαβατήριο αλλά και άδεια οπλοφορίας από τις κυπριακές αρχές.

Ο Άβνι ήταν στενός συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτη του περιβόητου κατασκοπευτικού βαν που εντοπίστηκε στην Κύπρο και το οποίο διέθετε λογισμικό που είχε κωδικοποιηθεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO. Σε σχέση με την υπόθεση του βαν η κυπριακή αντιπολίτευση είχε διατυπώσει κατηγορίες ότι μπορεί και να χρησιμοποιήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση για παράνομους σκοπούς.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle