Skip to main content

Sirreon: Μια οικογενειακή ιστορία βιολογικού ελαιολάδου από το Χαροπό Σερρών

Θέλοντας να αναδείξουν τον τόπο τους, τα αδέρφια Γρηγοριάδη δημιούργησαν τη Sirreon Olive Farms, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Ένα μικρό, ημιορεινό χωριό των Σερρών, το Χαροπό, στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, δυτικά του όρους Μενοικίου, φιλοξενεί το όραμά τους. Άλλωστε, εκεί φύτεψε ο παππούς τους τα πρώτα ελαιόδεντρα της οικογένειας, ρίχνοντας παράλληλα τον σπόρο της αγάπης για την ελιά και το ελαιόλαδο, που καλλιεργήθηκε από τις επόμενες γενιές. Τα αδέρφια Γρηγοριάδη, ο Θόδωρος, η Κατερίνα και η Ευαγγελία, συνεχίζουν από το 2015 με τη Sirreon Olive Farms την οικογενειακή ελαιοπαραγωγική παράδοση, θέλοντας να αποδείξουν πως οι Σέρρες μπορούν να βγάλουν ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αξιώσεων. Το Sirreon μάλιστα εμπνεύστηκε το όνομά του από την πόλη των Σερρών και δη από το αρχαιότερο επιγραφικό μνημείο που διασώζει τη γραφή «Σιρραίων πόλις», η οποία χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή και βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών. Πέρα όμως από το όνομα, και το σήμα του ελαιολάδου Sirreon έχει τους συμβολισμούς του. Είναι μια αφαιρετική και μοντέρνα εκδοχή απεικόνισης του πολύτιμου καρπού της ελιάς, το οποίο ταυτίζεται ταυτόχρονα με το ανθρώπινο αποτύπωμα.

Πριν από έξι χρόνια τα τρία αδέρφια δημιούργησαν το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Sirreon και ξεκίνησαν το ταξίδι τους εντός και εκτός συνόρων. Μάλιστα, ήδη έχουν κάνει εξαγωγές σε Νορβηγία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ αυτόν τον καιρό έχουν επαφές και με τη Σλοβενία. Στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους βρίσκονται στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιδιώκεται προσεχώς και η παρουσία στην Αθήνα.

Ο ελαιώνας τους εκτείνεται σε 30 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 8 τόνους, εκ των οποίων οι 5 είναι βιολογικό ελαιόλαδο, ενώ η εταιρεία συνεργάζεται και με άλλους ελαιοπαραγωγούς. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του ελαιολάδου Sirreon είναι Χαλκιδικής, Αμφίσσης και η λεγόμενη Μεγαρίτικη. Σύμφωνα με τη μορφολογία του εδάφους των καλλιεργειών, οι συγκεκριμένες ποικιλίες προσδίδουν στο ελαιόλαδο ένα φρουτώδες και πικάντικο γευστικό αποτέλεσμα, καθώς και ένα ξεχωριστό άρωμα. Οι βασικοί κωδικοί της Sirreon Olive Farms είναι δύο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, ενώ στην γκάμα περιλαμβάνεται και κωδικός με λάδι τρούφας. Στα επόμενα δε σχέδια της Sirreon Olive Farms είναι και νέοι κωδικοί με ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα, αλλά και η επέκταση και στο κομμάτι των επιτραπέζιων ελιών, ενώ τα αδέρφια Γρηγοριάδη είναι πολύ κοντά στο να εξασφαλίσουν για το ελαιόλαδό τους ισχυρισμό υγείας.

Η οικογενειακή παράδοση και η επιστροφή από τη Γερμανία

 Ο πρώτος ελαιώνας φυτεύτηκε πριν από 35 χρόνια και ήταν εξαρχής βιολογικός. Από τον παππού των αδερφών Γρηγοριάδη, που παρήγαγε ελαιόλαδο περισσότερο για οικογενειακή χρήση, μέχρι τον πατέρα τους, που εξέλιξε λίγο περισσότερο τη διαδικασία και εμπορευόταν το λάδι του σε χύμα μορφή, το μεράκι για την ελιά και το ελαιόλαδο ήταν διαχρονικά ζωντανό. Ο Θόδωρος Γρηγοριάδης θυμάται 8 χρονών να βοηθά στο κλάδεμα του ελαιώνα, αλλά και να φυτεύει με τα χέρια του ελιές. Άλλωστε, όπως λέει στη Voria, η πρώτη του μνήμη από το άρωμα και το χρώμα του πρωτόλαδου, αλλά και η εντύπωση που του έκαναν όταν ήταν παιδί είναι ακόμα ζωντανές.

Η απόφαση να δημιουργηθεί η Sirreon Olive Farms και να γίνει μια συστηματική προσπάθεια ήρθε όταν ο Θόδωρος Γρηγοριάδης έφυγε για τη Γερμανία προκειμένου να αναζητήσει την επαγγελματική του τύχη. Εκεί επισκεπτόμενος delicatessen διαπίστωσε πως τα ράφια τους ήταν γεμάτα από ξένα ελαιόλαδα. Τότε η ελαιοπαραγωγική παράδοση της οικογένειας ξύπνησε μέσα του, αναδύθηκε και ήρθε ξανά στο προσκήνιο και μαζί της η ιδέα να αξιοποιηθεί ο οικογενειακός ελαιώνας. Έτσι, ο Θόδωρος Γρηγοριάδης επέστρεψε στην Ελλάδα και μαζί με τις αδερφές του άρπαξαν την ευκαιρία ενός προγράμματος Leader για να δημιουργήσουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας τους στο Χαροπό.

Με την καλλιέργεια της ελιάς στην ημιορεινή αυτή περιοχή να βρίσκεται σε υψόμετρα 142 και 250 μ., οι θερμοκρασίες και η υγρασία είναι σε όλη τη διάρκεια σχηματισμού του ελαιοκάρπου χαμηλές και ο αερισμός έντονος, παράγοντες που επιδρούν θετικά στην ποιότητα του ελαιολάδου.

«Ήθελα ανέκαθεν να κάνω κάτι με τη γη. Και μαζί με τις αδερφές μου θέλαμε να αλλάξουμε την κουλτούρα του κόσμου, να δείξουμε ότι μπορεί να υπάρχει ένα καλό ελαιόλαδο στις Σέρρες και να αναδείξουμε παράλληλα τον τόπο μας» λέει ο Θόδωρος Γρηγοριάδης.