Skip to main content

ΓΓ Επενδύσεων: Τουλάχιστον το 1/3 του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες

Είναι σημαντικό να ενδυναμώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης των περιφερειών μας, τόνισε o γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Την ανάγκη ενδυνάμωσης των περιφερειών τόσο με πόρους όσο και με δυνατότητα διαχείρισης υπογράμμισε ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων από το βήμα του 2ου Thessaloniki Regional Forum που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα.

«Είναι σημαντικό να ενδυναμώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης των περιφερειών μας», τόνισε ο κ. Σκάλκος προσθέτοντας πως η χώρα δεν έχει εφαρμόσει μετά το 1974 μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική. Όπως σημείωσε ο ίδιος, αυτό πρόκειται να αλλάξει με τη νέα κυβέρνηση καθώς μέσα στους επόμενους μήνες οι νέες κυβερνητικές επενδυτικές προτεραιότητες θα είναι διαθέσιμες και θα βασίζονται στο νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης.

Προτάσσοντας την εδαφική διάσταση της ανάπτυξης, ανέφερε ότι περίπου στις μισές χώρες του OECD πάνω από το 40% του ΑΕΠ τους παράγεται σε λιγότερο από το 10% της περιοχής τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να ενδυναμώσουμε τα περιφερειακά επιχειρηματικά προγράμματα με περισσότερους πόρους», επισήμανε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι τουλάχιστον το 1/3 του ΕΣΠΑ πρέπει να κατευθυνθεί στις Περιφέρειες, ένας στόχος στον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα χαμηλά. Ο κ. Σκάλκος δεν περιόρισε τη συζήτηση μόνο στο ζήτημα των πόρων λέγοντας πως την ίδια ώρα οι δυνατότητα της διαχείρισης των προγραμμάτων πρέπει να μεταφερθεί από την κεντρική διακυβέρνηση στις περιφέρειες.

Σκέψεις για βουλγαρικές επενδύσεις στον σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στους δήμους σημειώνοντας πως οι στρατηγικές που εφαρμόζονται σε κάθε περιοχή πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τους τις ιδιαιτερότητες κάθε μέρους.

Στο πάνελ που ακολούθησε της ομιλίας του κ. Σκάλκου, μίλησε η Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας για τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία σημείωσε πως η Ελλάδα επενδύει σε μεγάλα πρότζεκτ στα Βαλκάνια, όπως σε ενεργειακά πρότζεκτ. Από το βήμα της εκδήλωσης, η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη όλες οι χώρες της περιοχής να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και να δούμε ποιες συγκεκριμένες δράσεις μπορούμε να αναλάβουμε.

Αντίστοιχα, η Dubravka Negre, επικεφαλής για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανέφερε πως οι προσπάθειες της τράπεζας θα επικεντρωθούν στην υποστήριξη της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων προκειμένου να δημιουργηθούν δουλειές υψηλής αξίας.

Από πλευράς του ο Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής του ομίλου MSCOMM, αναφέρθηκε στον εκδημοκρατισμό της επιχειρηματικότητας και την επένδυση στο ταλέντο ως τα αντίδοτα στο φαινόμενο του brain drain που ταλανίζει την περιοχή. «Η Beyond 4.0, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη,είναι μία έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας που φιλοδοξεί να μετατρέψει τα Βαλκάνια σε έναν ηγετικό πόλο επιχειρηματικής καινοτομίας. Η έκθεση είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Βαλκανίων και να αλλάξουμε ουσιαστικά την κατάσταση», σημείωσε.

Ο Γιάννης Μήτσος, Senior Advisor για Αναπτυξιακές Πολιτικές στον ΣΕΒ, υπογράμμισε πως έχει έρθει ώρα να συσχετίσμους τα Βαλκάνια με θετικές αναφορές. Όπως τόνισε, η περιοχή έχει βελτιωθεί και όταν αναφερόμαστε σε αυτή πρέπει να αναφερόμαστε σε μια περιοχή που δεν έχει φτάσει ακόμα στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Για τις επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μίλησε ο επικεφαλής οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στο Προξενείο της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Βλάντιμιρ Ίνκοβ. Ο κ. Ίνκοβ υπογράμμισε πως οι δύο χώρες επενδύουν η μία στην άλλη ενώ σημείωσε πως υπάρχουν προθέσεις ώστε η Βουλγαρία να επενδύσει στον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.