Skip to main content

SKG Education: Η start up από τη Θεσσαλονίκη που διδάσκει soft skills

H start up προσφέρει προσομοίωση εργασίας στους κλάδους της πληροφορικής και του μάρκετινγκ, με έμφαση όμως στην ανάπτυξη διαπροσωπικών δεξιοτήτων

Αντιλαμβάνεται τη μεγάλη σημασία των διαπροσωπικών δεξιοτήτων, των λεγόμενων soft skills, για την αγορά εργασίας, αλλά και το πόσο πολύτιμες είναι πλέον για τον σύγχρονο εργαζόμενο. Για αυτό εδώ και λίγο καιρό η SKG Education, μια start up από τη Θεσσαλονίκη, εκπαιδεύει -διαδικτυακά- άτομα που αναζητούν εργασία στους κλάδους της πληροφορικής και του μάρκετινγκ, προσφέροντάς τους μια εργασιακή προσομοίωση, με έμφαση όμως κυρίως στην ανάπτυξη διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η εποικοδομητική κριτική, η προσαρμοστικότητα, η διαχείριση χρόνου και η διαχείριση συγκρούσεων γίνονται το πλαίσιο στο οποίο κινείται η start up, αποδεικνύοντας πως, πέραν των τυπικών προσόντων και των απτών γνώσεων, υπάρχουν και άλλες δεξιότητες που μπορούν να απογειώσουν την επαγγελματική πορεία ενός εργαζομένου.

Πίσω από την SKG Education βρίσκεται ο 34χρονος Χέρμαν Σεμέλογλου, που έχοντας σπουδάσει πληροφορική και μέσα από την ιδιότητά του ως υπεύθυνου στο παράρτημα μεγάλης εταιρείας του κλάδου στη Θεσσαλονίκη, διέγνωσε νωρίς τον ρόλο που παίζουν τα soft skills για να ενταχθεί ένας νέος εργαζόμενος σε μια επιχείρηση. Έτσι, ξεκινώντας αρχικά με το κομμάτι της πληροφορικής (SKG Code) δημιούργησε το 2020 τη Growbox Academy, η οποία μετονομάστηκε πριν από μερικούς μήνες σε SKG Education και περιλαμβάνει πλέον και το κομμάτι του μάρκετινγκ (SKG Marketing).

Υποψήφιοι εργαζόμενοι και εταιρείες

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η SKG Education έχουν δύο αποδέκτες: ο ένας είναι άτομα που ενδιαφέρονται να βρουν την πρώτη τους δουλειά στην πληροφορική και το μάρκετινγκ και ο άλλος είναι επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν άτομα ή να αξιολογήσουν το υφιστάμενο προσωπικό τους.

Όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Το άτομο εντάσσεται σε μια ομάδα η οποία αναλαμβάνει ένα εικονικό πρότζεκτ πληροφορικής ή μάρκετινγκ (ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει επιλέξει) και καλείται να το φέρει εις πέρας. Κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ το κάθε άτομο της ομάδας λαμβάνει καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες, ενώ παρακολουθεί ειδικά σεμινάρια για την ανάπτυξη των soft skills του και συμμετέχει σε δράσεις γύρω από αυτά, προετοιμάζοντας έτσι την είσοδό του στην αγορά εργασίας. Μέσα από τη διαδικασία αυτή ο υποψήφιος εργαζόμενος αποκτά εμπειρία, αλληλεπιδρά με άλλα άτομα, βελτιώνει τα soft skills του, ενώ αποκτά και τεχνικές γνώσεις κατά την υλοποίηση του πρότζεκτ. Το SKG Code διαρκεί έξι εβδομάδες και το SKG Marketing τέσσερις εβδομάδες. Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες περνούν και από εικονικές συνεντεύξεις, απαντώντας σε εικονικές αγγελίες, αποκτώντας έτσι πολύτιμη εμπειρία και στο κομμάτι αυτό, ώστε να προετοιμαστούν για το πραγματικό κυνήγι μιας θέσης εργασίας.

Όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία, η SKG Education προσφέρει υπηρεσίες recruiting σε εταιρείες, όχι όμως με τον παραδοσιακό τρόπο που εστιάζει στα hard skills, αλλά δίνοντας έμφαση στις διαπροσωπικές δεξιότητες και εντοπίζοντας ποιο άτομο μπορεί να ταιριάζει στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Αν και η start up επικεντρώνεται κυρίως σε άτομα χωρίς εμπειρία, ώστε να συμπληρώσει ακριβώς αυτό το έλλειμμα, έχει εκπαιδευόμενους που οι ηλικίες τους ξεκινούν από τα 20 έτη και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 50.

Η αρχική ιδέα και η απόδοση

Η ιδέα της SKG Education γεννήθηκε το 2018, όταν ο Χέρμαν Σεμέλογλου βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανάγκη της εταιρείας όπου εργαζόταν να προσλάβει προγραμματιστές. Έχοντας κατά νου πως μια ομάδα για να είναι παραγωγική χρειάζεται ένα καλό κλίμα, θέλησε να φροντίσει, ώστε κάτι τέτοιο να εξασφαλιστεί και να μην διαταράσσεται από την ένταξη νέων ατόμων σε αυτή. Κάπως έτσι ανέπτυξε το πρόγραμμα SKG Code, μέσα από το οποίο μπορούσε η εταιρεία του να γνωρίσει καλύτερα τους υποψήφιους εργαζομένους της. Το SKG Code ουσιαστικά υποδεχόταν αποφοίτους πληροφορικής και τους έβαζε να περάσουν από μια εικονική εμπειρία εργασίας. Στη συνέχεια ο Χέρμαν Σεμέλογλου αποφάσισε να αναπτύξει το πρόγραμμα αυτό αυτόνομα και να του δώσει επιχειρηματική μορφή.

«Πολλοί νέοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι τα soft skills και πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν στην αγορά εργασίας. Δυστυχώς καμία σχολή δεν διδάσκει αυτές τις δεξιότητες. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν κατανοήσει τη σημασία τους, ενώ και οι μικρότερες έχουν αρχίσει μόλις να τη συνειδητοποιούν» λέει στη Voria ο Χέρμαν Σεμέλογλου, σημειώνοντας πως το feedback που λαμβάνει η SKG Education είναι πολύ θετικό, αφού επτά στους δέκα εκπαιδευόμενούς της κατάφεραν να βρουν εργασία εντός έξι μηνών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός τους.