Skip to main content

Σκληραίνει και άλλο τη στάση της η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα

Ως απαράβατο όρο τη συμμετοχή και ιδιωτών στην επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας θέτει ομάδα χωρών, της οποίας ηγείται η Γερμανία, προκειμένου να απελευθερωθούν τα κεφάλαια που τους αναλογο

Ως απαράβατο όρο τη συμμετοχή και ιδιωτών στην επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας θέτει ομάδα χωρών, της οποίας ηγείται η Γερμανία, προκειμένου να απελευθερωθούν τα κεφάλαια που τους αναλογούν. Πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το Βερολίνο επιθυμεί την εμπλοκή και των τραπεζών στην όλη επιχείρηση, αν και γνωρίζει ότι το γεγονός αυτό συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία πολλάκις το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει τις κατηγορηματικές αντιρρήσεις της σε μια τέτοια προοπτική.

Όλες οι έως τώρα ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το Βερολίνο, για κάποιον αδιευκρίνιστο προς το παρόν λόγο, έχει σκληρύνει τη στάση του αναφορικά με την σωτηρία της Ελλάδας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, αυτό ίσως να γίνεται ενόψει της συνάντησης που θα έχει η κ. Άνγκελα Μέρκελ με τον κ. Μπαράκ Ομπάμα, οπότε κι αναμένεται ότι οι πιέσεις που θα της ασκηθούν για την άσκηση του παρεμβατικού της ρόλου, να αυξηθούν. Γι' αυτό κι επιχειρεί τώρα να ανεβάσει πολύ την πήχη, έτσι ώστε κατόπιν οποιαδήποτε υποχώρηση κάνει να φανεί ως σημαντικό βήμα συναίνεσης. Πρόκειται για μια λογικοφανή εξήγηση των πραγμάτων, αλλά ωστόσο ακόμα κι αυτό αν ισχύει, δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τα ελληνικά συμφέροντα.