Skip to main content

Σκληροί όροι από τρόικα για απορρόφηση ΕΣΠΑ

Θηλιά πάνω από την ελληνική οικονομία έχει θέσει η τρόικα όσον αφορά στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Τι προβλέπει η σχετική ρήτρα για το 2010.
«Θηλιά» πάνω από την ελληνική οικονομία έχει θέσει η τρόικα όσον αφορά στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού της χώρας μας, περιλαμβάνεται ρήτρα που προβλέπει ότι η Ελλάδα θα απορροφήσει 2,75 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ εντός το 2010. Την αποκάλυψη έκανε σήμερα από τη Λάρισα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Γιώργος Πετράκος, μιλώντας στην 3η συνεδρίαση του Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Imperial».

Ο κ. Πετράκος επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να απορροφήσει το 8% των συνολικών πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αυτό το ποσοστό θα πρέπει να έχει ανέλθει στο 17%.  «Οι εν λόγω στόχοι είναι υποχρεωτικοί και δεν μπορούμε να αποτύχουμε, αφού περιλαμβάνονται στους όρους δανεισμού μας», εξήγησε ο ίδιος. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ θα ελέγχεται κάθε εξάμηνο από την τρόικα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η αθέτηση των συμφωνηθέντων θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Ετήσιους στόχους θα έχουν και όλα τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα για τα οποία ο κ. Πετράκος σημείωσε ότι κινούνται με σαφώς καλύτερους ρυθμούς απορρόφησης πόρων από ότι τα τομεακά των υπουργείων.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ
Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας χαρακτήρισε σημαντική εκκρεμότητα το κλείσιμο του Γ΄ ΚΠΣ και επεσήμανε ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στην εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, αίροντας γραφειοκρατικές διαδικασίες στο σκέλος του σχεδιασμού και της υλοποίησης των έργων. Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και τη λειτουργία, στη γενική γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης, μίας ομάδας έργου θα παρακολουθεί τα Επιχειρησιακά Προγράμματα αλλά και τους τελικούς δικαιούχους των έργα του ΕΣΠΑ, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως οι όποιες καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα έχει συσταθεί και ομάδα υποστήριξης με στελέχη του υπουργείου, που έχουν την εντολή να μεταβαίνουν σε Διαχειριστικές Αρχές ή στους τελικούς δικαιούχους των έργων, εφόσον προκύπτει ανάγκη τεχνικής υποστήριξης για το κλείσιμο του Γ΄ ΚΠΣ και την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΖΕΣΙΚΑ»
Αναφερόμενος, τέλος, στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, ο κ. Πετράκος τόνισε ότι έχει σχεδιαστεί και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης ένα ειδικό πρόγραμμα που αφορά στις αστικές αναπλάσεις και τα περιβαλλοντικά έργα. Το πρόγραμμα «Τζέσικα» αποτελεί επί της ουσίας έναν μηχανισμό μόχλευσης των πόρων του ΕΣΠΑ. Κατά τον κ. Πετράκο, μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί ποσό άνω των 180 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή των Περιφερειών και στόχος είναι να αγγίξει τα 250  εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων ή έργων ανάπλασης. «Οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι στην πραγματικότητα οι μόνοι που έχει η χώρα μας διαθέσιμους για αναπτυξιακά έργα. Έτσι, καθίσταται σαφές ότι πρέπει να υπάρξει σωστή επιλογή των έργων και έγκαιρος προγραμματισμός, προκειμένου να προλαβαίνουμε τις προθεσμίες και τις προθεσμίες που έχουμε θέσει για το ΕΣΠΑ», κατέληξε.