Skip to main content

Σκυλακάκης: Οι πέντε δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

«Στόχος μας να διατηρηθεί η διάσωση των ωκεανών στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας»

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διάσωση των ωκεανών και των θαλασσών υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, από το 11ο Ετήσιο “World Ocean Summit” του “Economist”, που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα (11-13 Μαρτίου).

Προς επίτευξη αυτού του στόχου, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο “Our Ocean Conference 2024”, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα (16-17 Απριλίου), όπου και θα επιδιωχθεί η ανάληψη σημαντικών, σχετικών δεσμεύσεων (commitments) από τις δεκάδες κυβερνήσεις που έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό.

Μιλώντας, σήμερα (12/3), ο κ. Σκυλακάκης, σε πάνελ, με θέμα την πορεία εργασιών για τη διεξαγωγή του “Our Ocean Conference 2024”, καθώς και του “United Nations Ocean Conference (UNOC) 2025” (Γαλλία - Κόστα Ρίκα), αναφέρθηκε στη θεμελιώδη απειλή που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος ωκεανός, ιδίως από την κλιματική αλλαγή, αλλά και από τη θαλάσσια ρύπανση -ειδικά από τα πλαστικά, τις μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές, την άναρχη αλιεία, που οδηγούν σε υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε απώλεια μοναδικής βιοποικιλότητας.

Παράλληλα, εξήγησε τη σημασία που έχει η θάλασσα για την Ελλάδα, από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως, δεδομένου ότι σχεδόν το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, ενώ ταυτόχρονα ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στο ελληνικό ΑΕΠ.

Όπως πρόσθεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «φιλοξενώντας την “9η Διεθνή Διάσκεψη για τον Ωκεανό” (16-17/3) και την “Σύνοδο Νέων για τον Ωκεανό” (15/3), επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για βιώσιμη γαλάζια οικονομία, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές».

Σκοπός του “Our Ocean Conference 2024” είναι να διατηρηθεί η προσπάθεια διάσωσης των ωκεανών στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας. Το κεντρικό μήνυμα της Διάσκεψης είναι: «Ο Ωκεανός μας - Ένας Ωκεανός Δυνατοτήτων».

Αξίζει να επισημανθεί πως πέραν των έξι σταθερών θεματικών που έχει κάθε “Our Ocean Conference” (δηλαδή της κλιματική αλλαγής, της ασφάλειας στη ναυτιλία, της αειφόρου αλιείας, της θαλάσσιας ρύπανσης, των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (MPA’s) και της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας), κάθε χώρα που φιλοξενεί τη διοργάνωση θέτει τους δικούς της επιμέρους στόχους. Στο πλαίσιο της «9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τον Ωκεανό», η Ελλάδα θα αναδείξει τους εξής επιμέρους στόχους:

▪ Η προώθηση της βιωσιμότητας: μέσω  πρακτικών που ισορροπούν την τουριστική ανάπτυξη, το θαλάσσιο περιβάλλον και την ευημερία των κοινοτήτων που ζουν γύρω του.

▪ Η πράσινη ναυτιλία: με ενθάρρυνση για έλεγχο των εκπομπών αερίων, την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την αειφορία της ναυτιλίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

▪ Η μείωση των πλαστικών στις θάλασσες: αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σ’ αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να διατηρηθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία.

▪ Η πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο: αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον στη Μεσόγειο και «ξεκλειδώνοντας» οφέλη για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Μέσω της συμμετοχής στο “Our Ocean Conference 2024” και των συγκεκριμένων δεσμεύσεων και δράσεων των κυβερνήσεων, των ΜΚΟ, του ιδιωτικού τομέα, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της νεολαίας, βασική επιδίωξη είναι η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινωνίας για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών.

Πρόκειται, για ένα Συνέδριο που φιλοδοξεί να συμβάλει θεματικά, πολιτικά και μέσω των δεσμεύσεών του, στην «3η Διάσκεψη Ωκεανού των Ηνωμένων Εθνών (UNOC)», που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2025, στη Νίκαια της Γαλλίας -πόλη που βρίσκεται επίσης στις ακτές της Μεσογείου όπως η Αθήνα-, καθώς και στην προπαρασκευαστική εκδήλωση για τη δράση των ωκεανών στην Κόστα Ρίκα.

Η Ελλάδα, ήδη, πρωτοστατεί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανακοίνωσε στο Συνέδριο ο κ. Σκυλακάκης, αναφέροντας τις εξής:

▪ Έχουμε, ήδη, δηλώσει πως μέχρι το 2030, στο 10% των θαλασσών μας δεν θα επιτρέπεται η αλιεία.

▪ Θα επεκτείνουμε τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ώστε να καλύπτουν το 30% των θαλασσών μας έως το 2025. Ένα υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου και περιπολιών, θα τις επιτηρεί αποτελεσματικά.

▪ Θα αποκαταστήσουμε το 30% των υποβαθμισμένων θαλάσσιων εκτάσεων έως το 2030.

▪ Δεσμευόμαστε να μειώσουμε τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα κατά 50%, και τα μικροπλαστικά κατά 30%, έως το 2030.

▪ Έχουμε εξασφαλίσει και θα διαθέσουμε κεφαλαία ύψους 2 δισ. ευρώ, για την απεξάρτηση των νησιών μας από ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα.

«Αυτές οι δεσμεύσεις θα αποτελέσουν τον “καταλύτη” για περαιτέρω δράση», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, προτρέποντας όλους τους εταίρους να υποβάλουν αντίστοιχα φιλόδοξες εθελοντικές δεσμεύσεις πριν και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.