Skip to main content

Σμυρλής: Έρχονται τα «Γραφεία Εξωστρέφειας»-Τι θα προσφέρουν στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Ενισχυμένες κατά 46% οι δράσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2022, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση του Enterprise Greece.

Αυξημένες κατά 46% είναι οι δράσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2022 έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Μάλιστα έχει προγραμματιστεί η σύσταση «Γραφείων Εξωστρέφειας», τα οποία θα λειτουργούν ως «αντένες» σε κάθε περιφέρεια, παρέχοντας στην Κυβέρνηση δεδομένα για την κάθε περιοχή, ενώ προβλέπεται να προσφέρουν ειδικά προσαρμοσμένες υπηρεσίες στους κατά τόπους παραγωγούς και εξαγωγείς.

Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Ιωάννης Σμυρλής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Enterprise Greece, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (Export Credit Greece) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σμυρλής κάνοντας αναφορά στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2021 τόνισε πως πραγματοποιήθηκαν 458 δράσεις, ενώ για το 2022 στο Σχέδιο καταγράφονται 670 δράσεις σε 47 χώρες-στόχους.

Ο Γενικός Γραμματέας, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης του παραγωγικού και εξαγωγικού τομέα της χώρας. Στόχος τους όπως είπε είναι «οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ελκυστικό και αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό».

Σε αυτό το πλαίσιο των πρωτοβουλιών εντάσσεται η νέα, ευέλικτη και πιο αποτελεσματική δομή οικονομικής εξωστρέφειας εντός του Υπουργείου Εξωτερικών, με την Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων, το δίκτυο Πρεσβειών και των Γραφείων ΟΕΥ να ενισχύουν με νέα, αποτελεσματικά, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Για τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών στο επτάμηνο του έτους μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprice Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος ενώ αναφορά έκανε για την αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που το 2021 άγγιξαν τα 4,8 δις, έναντι του 2020 όποτε διαμορφώθηκαν στα 2,8 δις. ευρώ.

Για το 2023 το Enterprice Greece έχει δημιουργήσει όπως τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος ένα πολυσχιδές πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των εξαγωγών με επιχειρηματικές αποστολές, συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ.

Πλέγμα ασφαλείας από την Export Credit Greece

Για το πλέγμα ασφαλείας που δημιουργεί σε όσους επιχειρούν εκτός ελληνικών συνόρων η Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων ( Export Credit Greece) μίλησε ο πρόεδρος της εταιρείας Θεόδωρος Βουρδόλης τονίζοντας πως αναμένεται σε βάθος πενταετίας αθροιστικά να έχει υποστηρίξει εξαγωγές ύψους 8,7 δις ευρώ με παραγόμενο προϊόν ύψους 21,6 δις και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ 8,1 δις.

«Στο 95% του ο ελληνικός εξαγωγικός τομέας αποτελείται από ΜμΕ με δυσκολία πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην ECG με τα νέα εργαλεία και τα νέα προϊόντα δίνουμε τη δυνατότητα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας να γίνει πιο δυνατή, πιο ανθεκτική και πιο εξωστρεφής» ανέφερε ο κ. Βουρδόλης υπογραμμίζοντας πως στόχος της ECG «είναι να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιο μας από ένα μεμονωμένο προϊόν ασφάλισης σε τουλάχιστον δέκα νέα προϊόντα που θα περιλαμβάνουν τον τομέα εγγύησης και χρηματοδότησης».