Skip to main content

Σοϊλού: Όσο σας απασχολούσε η πανδημία, κάναμε τζαμί την Αγιά Σοφιά, ανοίξαμε τα Βαρώσια

Προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις για το πώς η Τουρκία έκανε επίδειξη ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο και την Αγία Σοφία.

Με προκλητικούς τόνους αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού στα σχέδια της Τουρκίας για την Αγία Σοφία.

Σε ομιλία του από την Τραπεζούντα, ο Σοϊλού προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις αναφέροντας πώς η Τουρκία έκανε επίδειξη ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο και την Αγία Σοφία, μεταξύ άλλων, όσο ο κόσμος είχε στην κορυφή της ατζέντας του την πανδημία.

Απόσπασμα από την ομιλία του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, όπου αναφέρεται και στην Αγία Σοφία:

«Γνωρίζετε τι κάναμε όταν δεν μπορούσαμε ούτε να βρεθούμε λόγω της πανδημίας; Εάν υπάρχει φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, εμείς θέσαμε τις αξιώσεις μας για την ιδιοκτησία, κάναμε ένα βήμα που θα μπορούσε να δείξει σε όλον τον κόσμο τη δύναμή μας, χωρίς να φοβόμαστε κανέναν», είπε ο Σοϊλού στην ομιλία του.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών συνέχισε λέγοντας: «Ξέρετε τι κάναμε; Όταν όλοι σκέφτονταν πώς θα αντιμετωπίσουν την πανδημία, εμείς δεν αφήσαμε τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου να συνθλίψουν τη Λιβύη. Απωθήσαμε τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου με τους αγκώνες μας και τους είπαμε ότι δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την ειρήνη για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μόνον αυτό; Γιατί οι Δυτικοί είπαν ότι δεν μπορείτε να το κάνετε κι εμείς ανοίξαμε τα Βαρώσια στην Κύπρο και πάλι με τη θέληση του προέδρου μας».

Δεν έλειψε και η αναφορά στην Αγία Σοφία: «Ξέρετε τι κάναμε όσο αυτοί ήταν απασχολημένοι με την πανδημία; Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε τζαμί, την οποία η Δύση κρατούσε πάνω από το κεφάλι μας για χρόνια ως Δαμόκλειο Σπάθη, απειλώντας μας με τη διατάραξη της ειρήνης και λέγοντας πως δεν πρόκειται να μας επιτρέψουν να τη μετατρέψουμε», είπε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.