Skip to main content

Σοκ με 1.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού στον δήμο Θεσσαλονίκης μέσα σε μια εβδομάδα

Σοκ από τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για ενεργά κρούσματα και νοσηλείες στον κεντρικό δήμο. Αναλυτικά η πορεία της πανδημίας τον τελευταίο μήνα

Νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η πανδημία δείχνει τα δόντια της με την είσοδο του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Voria.gr, μέσα σε μια εβδομάδα (την προηγούμενη) ο κεντρικός δήμος κατέγραψε περίπου χίλια νέα κρούσματα κορωνοϊού, χωρίς καν να έχουν προλάβει να προστεθούν εκείνα του εορταστικού τριημέρου, που θα τα δούμε την ερχόμενη Δευτέρα σε πρώτη φάση.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ εκρηκτική αύξηση εμφανίζουν τόσο τα ενεργά κρούσματα όσο και οι νοσηλείες, που μέχρι πρότινος αυξάνονταν σταθερά από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς.

Διαβάστε: Κόκκινος συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη - Σύσκεψη με περιφερειάρχες

Σήμερα η εβδομαδιαία καταγραφή του ΕΟΔΥ έδειξε ότι στον δήμο Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού έφτασαν στα 3.546, ενώ από αυτά σε νοσοκομείο είναι τα 227.

Για να έχει κάποιος μια σαφή εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας στον κεντρικό δήμο (που καθορίζει και την εικόνα συνολικά του νομού λόγω πληθυσμιακού μεγέθους), τα ενεργά κρούσματα και οι νοσηλείες, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τον τελευταίο μήνα έχουν ως εξής:

-4 Οκτωβρίου 2021: 1.623 κρούσματα – 164 νοσηλείες.

-11 Οκτωβρίου 2021: 1.925 κρούσματα – 157 νοσηλείες.

-18 Οκτωβρίου 2021: 2.038 κρούσματα – 175 νοσηλείες.

-25 Οκτωβρίου 2021: 2.638 κρούσματα – 192 νοσηλείες.

-1 Νοεμβρίου 2021: 3.546 κρούσματα – 227 νοσηλείες.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η έναρξη της επιδείνωσης της πανδημίας στον δήμο Θεσσαλονίκης τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου, όταν μετά δυο μήνες σταθερότητας τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα κατά 300. Ακολούθησε νέα αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα κατά 600 νέα κρούσματα και ήρθε πλέον επιπρόσθετη αύξηση χιλίων κρουσμάτων στη σημερινή ενημέρωση.

Αναφορικά με τις νοσηλείες από τα μέσα επίσης του Οκτωβρίου άρχισαν να αυξάνονται κατά περίπου 20 την εβδομάδα, για να αυξηθούν κατά 35 την τελευταία εβδομάδα. Έτσι αυξάνεται αναλόγως και η πίεση στα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική πλέον. Η πορεία των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών ακολουθεί αυτά που βλέπουν οι επιστήμονες στα λύματα για την αύξηση του ιικού φορτίου.

Και η ανησυχία αυξάνεται καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να φανεί και τυχόν επιβάρυνση από τις εκδηλώσεις του εορταστικού τριημέρου στην πόλη, χωρίς όμως να είναι αυτή η επιβάρυνση η καθοριστική για την εξέλιξη της πανδημίας. Η αρνητική εξέλιξη φαίνεται εδώ και ένα μήνα πλέον...