Skip to main content

Σομαλία: «Θρίλερ» με το ελικόπτερο του ΟΗΕ – Ενας νεκρός και εξι όμηροι της Αλ Σεμπάμπ

Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες - Η οργάνωση πήρε έξι ομήρους

Νεότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τους ομήρους που κρατά η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία, μετά την αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου του ΟΗΕ.

Το ελικόπτερο μετέφερε 9 επιβάτες όταν προέβη σε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή που ελέγχει η οργάνωση, σύμφωνα με δύο Σομαλούς αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times.

Ενας επιβάτης σκοτώθηκε, δύο τράπηκαν σε φυγή και έξι επιβάτες απήχθησαν και κρατούνται όμηροι, μετέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το ελικόπτερο εκτελεί αποστολές για λογαριασμό του Γραφείου Υποστήριξης, των Ηνωμένων Εθνών στη Σομαλία. Αγνωστες παραμένουν οι αιτίες που οδήγησαν στην αναγκαστική προσγείωση.

Οι Σομαλοί αξιωματούχοι μεταφέρουν πως ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και άτομα άλλων εθνικοτήτων. Η τύχη των δύο ατόμων που τράπηκαν σε φυγή παραμένει άγνωστη.

Το Γραφείο Υποστήριξης του ΟΗΕ παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη στις ειρηνευτικές δυνάμεις που αριθμούν πάνω από 19.000 μέλη.

Η Αλ Σεμπάμπ, που στα αραβικά σημαίνει «Η Νεολαία», απειλεί να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος.

Η ομάδα αριθμεί περίπου 7.000 με 12.000 μαχητές και εκτιμάται πως, σε ετήσια βάση, κερδίζει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια από εκβιασμούς και «φόρους», σύμφωνα με Αμερικανούς και Σομαλούς αξιωματούχους.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2022, ο πρόεδρος Χασάν Μοχάμεντ έχει ορκιστεί να εξαλείψει την οργάνωση.

Ο ίδιος έχει στείλει στρατεύματα σε περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Σομαλίας από προσγειώθηκε το ελικόπτερο. Με την υποστήριξη αμερικανικών drone και τοπικών πολιτοφυλακών, έχουν απελευθερωθεί δεκάδες μικρές πόλεις και χωριά.

Πηγή: kathimerini, με πληροφορίες από New York Times

Φωτογραφία αρχείου