Skip to main content

Φίλοι Ιστορικού Κέντρου: Καταγγελία για επιχειρηματική αυθαιρεσία στην Π. Π. Γερμανού

Αντιδράσεις για την κατασκευή υπαίθριου στέγαστρου μπροστά σε κατάστημα εστίασης στην Παλαιών Πατρών Γερμανού - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Την αντίδραση του Σωματείου Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχουν προκαλέσει εργασίες κατασκευής υπαίθριου στέγαστρου, μπροστά σε κατάστημα εστίασης, επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού 13-15. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τις οποίες έχει κάνει το Σωματείο προς κάθε αρμόδια αρχή, πρόκειται για βαριά σταθερή κατασκευή η οποία αντίκειται στην ισχύουσα Κανονιστική Διάταξη του δήμου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο εάν για τις εργασίες αυτές έχουν χορηγηθεί οι σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Η ισχύουσα Κανονιστική Διάταξη προβλέπει σε ό,τι αφορά εξωτερικό χώρο τη δυνατότητα να υπάρχουν ελαφρές κατασκευές, δηλαδή ομπρέλες, τραπεζοκαθίσματα, θερμαντικά σώματα, υαλοπετάσματα και ζαρντινιέρες. Προβλέπει, επίσης, πως όλες αυτές οι κατασκευές θα στηρίζονται σημειακά κατά τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τον δημόσιο χώρο, ούτε θα είναι σε βάρος του αστικού εξοπλισμού τον οποίο έχει τοποθετήσει ο δήμος.

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, σημειώνονται παρεμβάσεις οι οποίες παραβιάζουν, ως φαίνεται, την Κανονιστική Διάταξη και επιπλέον, γεννούν ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν οι προβλεπόμενες άδειες από τις αρμόδιες αρχές. Ερωτήματα γεννώνται και από τη στάση των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου οι οποίες είτε δεν απαντούν στα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί εκ μέρους του Σωματείου Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης είτε οι απαντήσεις που δίνουν είναι αόριστες.

Οι παραβάσεις

Οι παραβάσεις τις οποίες εντοπίζει το Σωματείο και για τις οποίες έχει απευθυνθεί προς τις αρμόδιες αρχές αφορούν κυρίως τα εξής:

1. Πρόκειται για σταθερή βαριά μεταλλική κατασκευή η οποία έχει πακτωθεί σε διάφορα σημεία του πεζοδρομίου, με τη χρήση μάλιστα και μπετόν, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά από την Κανονιστική Διάταξη.

2. Η μεταλλική κατασκευή έχει περικλείσει και καταστρέψει εν μέρει και το παρτέρι του δήμου από το οποίο έχει αφαιρεθεί το πράσινο, έχει κοπεί ακόμη και το δέντρο που υπήρχε εκεί και επιπλέον, έχει αφαιρεθεί και το παγκάκι το οποίο υπήρχε, όπως εξακολουθεί να υπάρχει σε όλα τα υπόλοιπα ανάλογα παρτέρια επί της Π. Π. Γερμανού. Περαιτέρω ερωτήματα, γεννά το γεγονός ότι το παγκάκι αφαιρέθηκε, μόνον αυτό, από τον ίδιο το δήμο. Σε έγγραφη διαμαρτυρία την οποία είχε αποστείλει στις 10 Οκτωβρίου το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου προς το δήμο, η Διεύθυνση Κατασκευών και Συντηρήσεων απάντησε ότι «το παγκάκι θα επανατοποθετηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα», κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν συνέβη παρότι παρήλθαν σχεδόν δυόμισι μήνες. Κι απ' ό,τι φαίνεται είναι δύσκολο να συμβεί καθώς ο συγκεκριμένος χώρος έχει ουσιαστικά περιέλθει στη χρήση του καταστήματος αφού έχει ενταχθεί εντός της μεταλλικής κατασκευής, όπως φαίνεται στις σχετικές φωτογραφίες.

3. Η βαριά μεταλλική κατασκευή φτάνει έως την άκρη του πεζοδρομίου με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η έξοδος (και η είσοδος) των οδηγών που σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους σε εκείνα τα σημεία. Μάλιστα, μία από τις θέσεις στάθμευσης χρησιμοποιείται από ΑμΕΑ που διαμένει επί της Π.Π. Γερμανού 13.

Το παρτέρι πριν

Το παρτέρι μετά


Μιλώντας στη Voria.gr ο εκπρόσωπος του Σωματείου Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Άκης Λαζάρου ανέφερε ότι «εμείς ενημερώσαμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή, Πολεοδομία, Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία και δημοτική αστυνομία για τις εργασίες που γίνονται εκεί. Ζητήσαμε να μάθουμε εάν υπάρχει άδεια για τις εργασίες σε αυτόν τον κοινόχρηστο χώρο και εάν συντρέχουν λόγοι πολεοδομικής παράβασης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση από το δήμο, η δε Πολεοδομία μας απάντησε ότι είναι αναρμόδια».

Τι λέει ο δήμος

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας τόνισε στη Voria.gr πως «για οποιαδήποτε κατασκευή αφορά εξωτερικό χώρο δίνεται άδεια βάσει της Κανονιστικής Διάταξης η οποία ψηφίστηκε με ευρεία μάλιστα πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο. Στην Κανονιστική προβλέπονται ομπρέλες, τραπεζοκαθίσματα, θερμαντικά, υαλοπετάσματα και ζαρντινιέρες. Και όλα αυτά σε έκταση που προβλέπεται από την Κανονιστική». Διευκρίνισε δε, ότι «σύμφωνα με την Κανονιστική επιτρέπεται η σημειακή στήριξη των κατασκευών και όχι η πάκτωση».

Προσθέτει, παράλληλα, πως «για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον υπαίθριο χώρο κατατίθεται σχέδιο στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία, ελέγχεται με αυτοψία από τους μηχανικούς του δήμου και στη συνέχεια εγκρίνεται ή εγκρίνεται μερικώς. Για παράδειγμα μπροστά σε εισόδους πολυκατοικιών δεν επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα. Αν το κάνει αυτό κάποιος είναι παράνομος. Γενικότερα, εάν δεν τηρείται η Κανονιστική, ελέγχεται ο χώρος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιβάλλονται κυρώσεις, είτε από τη δημοτική αστυνομία είτε από το Τμήμα Επιδοτών και Ελεγκτών».