Skip to main content

Σόρος: Η Γερμανία σπρώχνει την Ελλάδα στην άβυσσο

Η διάσωση της Ελλάδας είναι στο χέρι της Γερμανίας, εκτιμά ο μεγαλοεπενδυτής, συμπληρώνοντας ότι η στάση του Βερολίνου έχει οδηγήσει τα επιτόκια δανεισμού στα ύψη.
Την πεποίθησή του ότι αν η Γερμανία επιμείνει να μιλά για δανεισμό της Ελλάδας με τα επιτόκια της αγοράς, θα σπρώξει τη χώρα στην άβυσσο, εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι η στάση του Βερολίνου έχει οδηγήσει τα επιτόκια στα ύψη.

«Ελπίζω ότι η Γερμανία θα συνειδητοποιήσει ότι το να μιλάει για δανεισμό με τα επιτόκια της αγοράς είναι η λάθος θεραπεία. Θα σπρώξει την Ελλάδα στην άβυσσο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόρος.

Υποστήριξε, δε, ότι αν δεν υπήρχε αυτή η σύγχυση όσον αφορά στην προθυμία της Γερμανίας να παράσχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα, τα επιτόκια θα ήταν αισθητά χαμηλότερα, καθώς τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι υψηλά λόγω της ασάφειας που επικρατεί αναφορικά με το πώς θα δουλέψει ένα σχέδιο στήριξης.«Αν η Γερμανία ήταν πρόθυμη να βρει ένα τρόπο… δανεισμού με μειωμένα επιτόκια, τα επιτόκια της αγοράς θα υποχωρούσαν», εκτίμησε.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο επενδυτής επισημαίνει ότι η  δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να επιλυθεί μόνο αν η Γερμανία συμφωνήσει ότι τα δάνεια που θα χορηγηθούν στη χώρα θα είναι με μειωμένα επιτόκια.