Skip to main content

Σώσε τη «Σχεδία»: Καμπάνια υποστήριξης για τους ανθρώπους με τα κόκκινα γιλέκα

Oι άνθρωποι της Σχεδίας αποσύρθηκαν λόγω του lockdown ξανά από τους δρόμους, χωρίς να έχουν τις δικές μας ανέσεις - Δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε

Η βόλτα στην εορταστική αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν φέτος πολύ διαφορετική. Κίνηση υποτονική, βιτρίνες λιτά στολισμένες, η πόλη βουβή, χωρίς τις νεανικές μπάντες του δρόμου, δίχως κάλαντα, δίχως κέφι. Μέσα στις τόσες απουσίες ήταν κι άλλη μία, ανθρώπων που ακόμη και στις καλές μέρες περνούσαν συνήθως απαρατήρητοι καθώς παρέμεναν διακριτικοί, ευγενικοί και πάντα σιωπηλοί. Πρόκειται για τους ανθρώπους της Σχεδίας, εκείνους με τα κόκκινα γιλέκα, στημένους ολημερίς στα πολύβουα σταυροδρόμια του κέντρου, κρατώντας σφιχτά στα χέρια τους το περιοδικό που αποτέλεσε κιβωτό για εκατοντάδες άστεγους συνανθρώπους μας τα τελευταία χρόνια.

Από τις αρχές Νοεμβρίου, μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown οι άνθρωποι της Σχεδίας αποσύρθηκαν ξανά από τους δρόμους. Όπως αποσυρθήκαμε οι περισσότεροι, μα με μια διαφορά· εκείνοι δεν κλείστηκαν στα σπίτια τους, μαζί με όλες τις ανέσεις, με οικογένεια, θέρμανση, διαδίκτυο, τηλεόραση, επιτραπέζια παιχνίδια, Netflix... Όπως εξηγεί στη Voria.gr άνθρωπος της “Σχεδίας”, στη Θεσσαλονίκη οι διανομείς του περιοδικού είναι περίπου πενήντα. Ορισμένοι εξ αυτών ζουν σε επισφαλείς κατοικίες, δηλαδή σε πολύ μικρά διαμερίσματα, αρκετά από τα οποία δεν έχουν καν ρεύμα. Κάποιοι άλλοι φιλοξενούνται στο υπνοτήριο αστέγων, ενώ υπάρχουν και ένας, δύο που μένουν στο δρόμο.

“Όπως καταλαβαίνετε οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σε αυτοαπομόνωση όπως εμείς οι υπόλοιποι. Είναι εντελώς αποκλεισμένοι, όχι μόνον χωρίς ανέσεις, αλλά δίχως το παραμικρό εισόδημα, δίχως τα εντελώς απαραίτητα”. Το ίδιο είχε συμβεί και στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, στην πρώτη καραντίνα, αλλά τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς ο χειμώνας είναι μπροστά.

Κουπόνια τροφίμων

Προκειμένου να βοηθήσουν τους αποκλεισμένους πωλητές, οι άνθρωποι της Σχεδίας αναζήτησαν διάφορους τρόπους για να τους εξασφαλίσουν τα ελάχιστα από τα στοιχειώδη. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκαν πρωτοβουλίες “για να υποστηριχθούν κάποιοι έστω από τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς”, απευθύνοντας συγχρόνως πρόσκληση σε όλους τους φίλους και τις φίλες του ελληνικού περιοδικού δρόμου, να συνδράμουν σε αυτή την καμπάνια με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Είτε οικονομικά είτε ακόμη και με ιδέες και προτάσεις για την ενίσχυση των άπραγων λόγω καραντίνας, πωλητών του περιοδικού.

Μια από τις πλέον επείγουσες ανάγκες αυτών των ανθρώπων είναι η εξασφάλιση ειδών διατροφής και ατομικής υγιεινής. Προς το σκοπό αυτό, έχουν γίνει επαφές με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ζητώντας κουπόνια τροφίμων για τους ανθρώπους της Σχεδίας. Οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει μπορεί να επισκεφθεί κάποιο κατάστημα από τις γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, να αγοράσει κουπόνια τροφίμων, οποιασδήποτε αξίας και στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους της Σχεδίας προκειμένου να τα παραλάβουν για να τα μοιράσουν στους πωλητές.

Συνδρομές και καρτοκινητά

Παρότι οι πωλητές της Σχεδίας έχουν αποσυρθεί εδώ και δύο μήνες από τους δρόμους, το περιοδικό μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος μέσω ταχυδρομείου. Σε αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει και με την πώληση στο δρόμο, από κάθε πώληση, το 62,50% (2,50€ συνολικά, εκ των οποίων τα 1,52€ καθαρά) θα πηγαίνει απευθείας στους πωλητές του περιοδικού (μείον το 50% των ταχυδρομικών τελών).

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής νέων συνδρομητών, με τετράμηνη συνδρομή (έναντι 16€ – περιλαμβάνονται τα ταχυδρομικά τέλη) ή δίμηνη συνδρομή (έναντι 8€). Σε αυτή την περίπτωση, όπως συμβαίνει και με την πώληση στο δρόμο, από κάθε συνδρομή, για κάθε 16€, για παράδειγμα, το 50% (8€) θα αποτελεί έσοδο για τους πωλητές του περιοδικού. Η συνδρομή μπορεί να γίνει μέσω διαδικτύου (https://shediahome.gr/product-category/syndromi-periodikou/).

Ένα άλλο είδος προσφοράς είναι η αγορά χρονομονάδων για καρτοτηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούν οι πωλητές του περιοδικού. Εκτός αυτού, οι άνθρωποι της Σχεδίας απευθύνουν πρόσκληση σε όσους το επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους αποκλεισμένους πωλητές του περιοδικού, να μιλήσουν μαζί τους, για τις ανάγκες τους, να ακούσουν απ' αυτούς τα νέα τους, “για μια «καλημέρα», βρε αδελφέ. Οι περισσότεροι πωλητές της Σχεδίας βιώνουν έναν πολύ μοναχικό βίο, τους λείπει η συντροφικότητα”.

Πέραν των ανωτέρω, οι άνθρωποι της Σχεδίας είναι ανοιχτοί σε κάθε ιδέα, σε κάθε προσφορά που μπορεί να βελτιώσει, έστω και κατ' ελάχιστο, τη διαβίωση των αποκλεισμένων πωλητών του περιοδικού. Η επικοινωνία μαζί τους μπορεί να γίνει τηλεφωνικά, στα τηλέφωνα 2313013605 (για τη Θεσσαλονίκη) και 2130231220 (για την Αθήνα) και φυσικά, μέσω της ιστοσελίδας shedia.gr.