Skip to main content

Σουηδία: Πάνω από 2.000 οι νεκροί, 16.755 τα κρούσματα κορωνοϊού

Η Σουηδία έλαβε πιο χαλαρά μέτρα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετρά στο εξής 16.755 κρούσματα μόλυνσης κορωνοϊού.

Οι σουηδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τον θάνατο 84 ακόμη ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό της επιδημίας σε περισσότερους από 2.000 νεκρούς στη χώρα.

Το βασίλειο των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο έλαβε πιο χαλαρά μέτρα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά του να συγκρατήσει τη διασπορά του ιού, μετρά στο εξής 16.755 κρούσματα μόλυνσης από κορωνοϊό και 2.021 θανάτους, ένα ποσοστό θνησιμότητας σημαντικά υψηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε στους βόρειους γείτονές του.

Σήμερα επίσης, οι σουηδικές υγειονομικές αρχές επανήλθαν στο θέμα της κορύφωσης της επιδημίας που καταγράφηκε στην περιοχή της Στοκχόλμης, επίκεντρο του ιού στη χώρα: κάποια στιγμή ανακοινώθηκε ότι η επιδημία κορυφώθηκε στις 15 Απριλίου, αλλά τελικά η κορύφωση είχε καταγραφεί μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 8 του μηνός.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, 70.500 κάτοικοι της σουηδικής πρωτεύουσας και της περιφέρειας της -- από τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων -- ήταν δυνητικά φορείς του ιού στις 8 Απριλίου.

"Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί παραμένει υψηλός, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε τα προληπτικά μέτρα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Άντερς Βάλενστεν, επιδημιολόγος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, το ένα τέταρτο του πληθυσμού που ζει στη Στοκχόλμη και στην περιφέρειά της θα έχει ήδη μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό την 1η Μαΐου.

Στη Σουηδία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κατ' οίκον περιορισμός των πολιτών δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Οι μόνοι μείζονες περιορισμοί είναι η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων, καθώς και οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να "αναλάβουν (ο καθένας χωριστά) τις ευθύνες τους" και να ακολουθούν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Σήμερα, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο μιας 40χρονης νοσοκόμας που είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο οποίο εργαζόταν η νοσοκόμα διευκρίνισε μιλώντας στη σουηδική δημόσια τηλεόραση ότι η αιτία θανάτου της δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.