Skip to main content

Σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα και χαρακτικά σε μια μεγάλη δημοπρασία - 20.000€ η τιμή εκκίνησης για ταξιδιωτικό λεύκωμα του 1830

Πάνω από 500 ιστορικά τεκμήρια δημοπρατούνται τόσο ηλεκτρονικά όσο και με φυσική παρουσία των ενδιαφερόμενων - Οι λεπτομέρειες

Ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο σύνολο σπάνιων βιβλίων, εγγράφων, χειρογράφων, φωτογραφιών, αφισών και χαρακτικών περιλαμβάνεται στη διήμερη δημοπρασία του οίκου VERGOS Auctions, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Athens Plaza, ενώ δεκτές γίνονται και ηλεκτρονικές προσφορές.

Στη δημοπρασία ξεχωρίζει ένα πολύ καλό αντίτυπο του σπάνιου ταξιδιωτικού λευκώματος La Grèce. Vues pittoresques et topographiques του Otto Magnus von Stackelberg, το οποίο περιλαμβάνει 111 λιθόγραφους πίνακες και «θεωρείται από πολλούς ως το πιο όμορφο βιβλίο με απόψεις από την Ελλάδα». Χρονολογείται στα 1829-1934 και η τιμή εκκίνησης είναι 20.000€.

Image

 

Από τους 535 λαχνούς που πρόκειται να δημοπρατηθούν, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν: 

Ένα ντοκουμέντο του Θεόδωρου Κολοκτρώνη, « Ἐπιστολή μέ τήν ὑπογραφή τοῦ πρός τούς Δημογέροντες τῆς ἐπαρχίας Καλαβρύτων» με ημερομηνία, Ναύπλιο, 28 Μαΐου 1827, με τιμή εκκίνησης 2.000€. 
Πρόκειται για μια επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με την υπογραφή του προς τους Δημογέροντες και τους Καπετανέους της επαρχίας Καλαβρύτων, με την οποία τους γνωστοποιεί ότι αποστέλλεται ο στρατηγός Βασίλειος Πετημεζάς για να διενεργήσει στρατολογία χιλίων εξακοσίων στρατιωτών.

Image

 

 Θα δημοπρατηθεί επίσης η εξαιρετικά σπάνια πρώτη έκδοση του Ὕμνου εἰς τήν ἐλευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, με το ελληνικό κείμενο και τη γαλλική μετάφραση του Stanislas Julien. Το έργο Σολωμός Διονύσιος, Ὕμνος εἰς τήν ἐλευθερίαν, Παρίσι, Firmin Didot, 1825, έχει τιμή εκκίνησης 4.000€.

Image


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια «Ενότητα 54 γυάλινων ἀρνητικών ἀπό τό ἀρχεῖο τοῦ Κωνσταντίνου Παρθένη, [1890-1930]».
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα 54 γυάλινων αρνητικών από το αρχείο του Κωνσταντίνου Παρθένη, που καλύπτει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τη ζωή του κατά πολλούς σημαντικότερου Έλληνα ζωγράφου του 20ού αιώνα. Ανάμεσά τους 16 πορτραίτα του ιδίου και μελών της οικογένειάς του καθώς και ορισμένα πορτραίτα και ένα τοπίο, κατά πάσα πιθανότητα λήψεις του ιδίου, πάνω στα οποία βασίστηκαν έργα του, όπως οι προσωπογραφίες των Ζαχαρία Παπαντωνίου (1920-1930), Διονυσίου Λοβέρδου (1922) και Μαριγώς Παπαναστασίου (1920-1930), και το τοπίο από την Καβάλα (1904).
 

Από τον κατάλογο ξεχωρίζει επίσης η θαυμάσια εικονογραφημένη έκδοση «Εἰκονολογία παιδική» του Γερμανού εκδότη Friedrich Bertuch, με περισσότερους από 440 χαλκόγραφους πίνακες με ζώα, φυτά, ενδυμασίες, μνημεία, μουσικά όργανα, μηχανές, ορυκτά και πολλά άλλα. Η τιμή εκκίνησης είναι 2000€.

Image