Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σπάνιο υλικό για την ιστορία της ΕΛΑΣ στο Αστυνομικό Μέγαρο - Παρουσία Οικονόμου τα εγκαίνια

Στον αύλειο χώρο του Μεγάρου υπήρχε ένας έφιππος χωροφύλακες και δύο από τα πρώτα Τζιπ αμερικανικής προέλευσης που χρησιμοποίησε η ΕΛΑΣ

Στολές, αξεσουάρ, όπλα, τηλέγραφους, ιστορικά έγγραφα, ντοκουμέντα και κειμήλια είναι μερικά από το εκθέματα που συνθέτουν την ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας από την ίδρυση της ως Ελληνική Χωροφυλακή, το 1833 μέχρι το 1984, όπου μετονομάστηκε σε Ελληνική Αστυνομία, μετά την ενοποίηση των Σωμάτων Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων.

Το πολύτιμο αρχειακό υλικό εκτίθεται από σήμερα σε χώρο που δημιουργήθηκε στο ισόγειο του κτηρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά ιστορικά έγγραφα, μετάλλια, ξίφη και όπλα, που έφεραν στη στολή τους όπως οι Κρήτες Χωροφύλακες ή οι Σάμιοι Χωροφύλακες, καθώς επίσης και στολές όπως την πρώτη στολή από την 1η σειρά γυναικών, που αποφοίτησαν από τη Σχολή Χωροφυλακής το 1972.

Να σημειωθεί ότι στον αύλειο χώρο του Μεγάρου υπήρχε ένας έφιππος χωροφύλακες και δύο από τα πρώτα Τζιπ αμερικανικής προέλευσης που χρησιμοποίησε η ΕΛΑΣ.

Τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου με τη συλλογή των ιστορικών κειμηλίων εγκαινιάστηκε νωρίτερα το απόγευμα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τέτοιες στιγμές μας γεμίζουν περηφάνεια γιατί φέρνουν στη επιφάνεια τη διαδρομή της ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας η ελληνική αστυνομία στάθηκε πάντα εγγυητής της ειρήνης. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν το μέγεθος της ευθύνης για να ανταποκρίνομαστε στις προσδοκίες των πολιτών, για να εμπεδώσουμε στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα ασφάλειας που έχει ανάγκη που είναι το απαραίτητο θεμέλιο για την ειρήνη, την πρόοδο, την προκοπή, τη δημοκρατία.  Αυτό ήταν η ελληνική αστυνομία αυτό θα είναι πάντα και δικό μας χρέος είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συνεπείς δίπλα στον πολίτη με μια σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Λάζαρος Μαυρόπουλος τόνισε: «Αυτός ο χώρος που εγκαινιάζει σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής προσπάθειας πολλών ετών, τόσο δικής μου όσο και συναδέλφων αλλά και πολιτών που συνέδραμαν σε αυτό το εγχείρημα. Το μουσείο αυτό έχει τη δυνατότητα να συνδέει με ένα μοναδικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν της ελληνικής Αστυνομίας. Μιας αστυνομίας που διαρκώς εκσυγχρονίζεται με τεχνικά μέσα για τη διευκόλυνση του πολυσχιδούς έργου της και μέσω εφαρμογής σύγχρονων τρόπων αστυνόμευσης».

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας ενώ το παρών έδωσαν πλήθος υψηλόβαθμων αστυνομικών και εκπρόσωποι της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Image
Image

 

Image

Image
Image
Image
Image
Image