Skip to main content

Spiegel για ναυάγιο στην Πύλο: Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί βυθίστηκε το πλοίο με τους πρόσφυγες

«Οι αρχές είπαν ότι οι προσφορές βοήθειας απορρίφθηκαν. Ωστόσο, κάποιοι καταγγέλλουν ότι το λιμενικό έπρεπε να είχε παρέμβει σε κάθε περίπτωση»

«Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί το πλοίο με εκατοντάδες πρόσφυγες βυθίστηκε ανοικτά της Πύλου» γράφει το γερμανικό Der Spiegel. «Η θάλασσα ήταν ήρεμη εκείνη τη στιγμή και το Λιμενικό υποψιάζεται ότι ο πανικός στο πλοίο ήταν η αιτία της βύθισης», υπογραμμίζει.

Σε τηλεγράφημα του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα, που έχει στη διάθεσή του το Spiegel, αναφέρεται ότι η ανατροπή μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της ταχείας μετακίνησης ανθρώπων στο πλοίο. Σύμφωνα με το Ελληνικό Λιμενικό, στο πλοίο θα πρέπει να έγιναν απότομες κινήσεις με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να βυθιστεί γρήγορα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

«Υπάρχει κριτική ότι η ελληνική ακτοφυλακή δεν επενέβη, αν και είχε παρατηρήσει το σκάφος για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε έρθει σε επαφή και μοίρασε και τρόφιμα στους επιβαίνοντες. Οι αρχές είπαν ότι οι προσφορές βοήθειας απορρίφθηκαν. Ωστόσο, κάποιοι καταγγέλλουν ότι το λιμενικό έπρεπε να είχε παρέμβει σε κάθε περίπτωση», σημειώνει το Spiegel.

«Ποιο πρωτόκολλο δεν απαιτεί τη διάσωση ενός υπερφορτωμένου σκάφους που ετοιμάζεται να βυθιστεί;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την αναφορά της γερμανικής πρεσβείας, το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ στη Λιβύη λίγες μέρες νωρίτερα και ήθελε να πάει στην Ιταλία

Σύμφωνα με αναφορές από επιζώντες, οι γυναίκες και τα παιδιά που επέβαιναν στο σκάφος βρίσκονταν στο αμπάρι  του αλιευτικού – και πιθανότατα δεν είχαν καμία πιθανότητα να εγκαταλείψουν το πλοίο που βυθιζόταν. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα γερμανικής  της πρεσβείας, οι επιζώντες προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Πηγή: naftemporiki.gr