Skip to main content

Στα 4,589 τρισ. ευρώ η στήριξη του χρηματοοικονομικού τομέα

Στα 4,589 τρισ. ευρώ ανέρχεται η κρατική βοήθεια που έχει δοθεί στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα από τον Οκτώβριο του 2008 και την έναρξη της τραπεζικής κρίσης.
Στα 4,589 τρισ. ευρώ ανέρχεται η κρατική βοήθεια που έχει δοθεί στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τομέα από τον Οκτώβριο του 2008 και την έναρξη της τραπεζικής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το παραπάνω ποσό καλύπτει όχι μόνον τις μεταγγίσεις ρευστού χρήματος, ή προνομιακών δανείων, που δόθηκαν στις εκάστοτε τράπεζες ως ξεχωριστά ιδρύματα, αλλά και τα εθνικά προγράμματα αρωγής που διατέθηκαν στον τομέα χωρίς απαραίτητα να έχουν ενεργοποιηθεί, καθώς ένα μεγάλο τμήμα των εγγυημένων παρεμβάσεων έχει προβλεφθεί να υλοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης. Συνεπώς τα ποσά που όντως έχουν δαπανηθεί για τη βοήθεια είναι κατά πολύ μικρότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι βοήθειες που έχουν χρησιμοποιηθεί αγγίζουν τα 957 δισ. το 2008 και το 1,107 τρισ. το 2009.

«Η χρηματοοικονομική κρίση έχει σπρώξει τα κράτη μέλη να χορηγήσουν σημαντικά ποσά προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα», σχολίασε ο Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.