Skip to main content

Στα 440 εκατ. ευρώ οι απώλειες για τις εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις από τα μπλόκα

Τις πληγές του μετράει ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τις επιπτώσεις για το σύνολο των μελών του ΕΒΕΘ να αγγίζουν τα 440 εκατ. ευρώ. Επιπλέον απώλειες 1
Τις πληγές τους μετράνε οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε μεταξύ των μελών του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Στις 20.000 ευρώ υπολογίζεται  η μέση επιβάρυνση ανά επιχείρηση, ενώ οι επιπτώσεις για το σύνολο των μελών του αγγίζουν, μέχρι στιγμής, τα 440 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ενώ οι περισσότεροι επιχειρηματίες (43%) δήλωσαν επιβάρυνση μεταξύ 1.001 και 10.000 ευρώ, το ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν απολέσει περισσότερα από 100.000 ευρώ ανεβάζουν το ποσό της μέσης επιβάρυνσης. Σημειώνεται, δε, ότι το 22% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν έχει εκτίμηση της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η επιχείρηση ή δεν απαντά στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, μόνο μία στις 20 επιχειρήσεις θεωρεί ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων θα την αφήσει ανεπηρέαστη. Αντιθέτως το 79% θεωρεί ότι θα επηρεαστεί «Πολύ» (32%) ή «Αρκετά» (47%), ενώ «Λίγο» εκτιμά ότι θα επηρεαστεί από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των αγροτών το 12%.

Επιπλέον, το 83% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών και οι αποκλεισμοί πολλαπλών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου έχουν επηρεάσει τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, το 83% δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις επηρέασαν «Πολύ» (36%) ή «Αρκετά» (47%) , ενώ μόλις το 17% δηλώνει ότι επηρεάστηκε «Λίγο». Το 1% δεν απαντά ή δεν έχει κάποια εκτίμηση.

Από τις επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, 8 στις 10 δηλαδή, το 83% αναφέρουν καθυστερήσεις στην παράδοση εμπορευμάτων στους πελάτες τους και 7 στις 10 (ποσοστό 69%) δηλώνουν ότι είχαν καθυστερήσεις στην προμήθειά τους με πρώτες ύλες και εμπορεύματα από τους προμηθευτές τους. Επίσης, το 48% αναφέρει μείωση του κύκλου εργασιών και απώλεια τζίρου, ενώ το 45% αναφέρει ότι μειώθηκε η αξιοπιστία (κύρος) της επιχείρησης απέναντι στους πελάτες της.

Περίπου μία στις τρεις επιχειρήσεις (σε ποσοστό το 31%) υπέστησαν απώλεια πελατών και ακύρωση παραγγελιών από πελάτες λόγω των καθυστερήσεων και της αδυναμίας έγκαιρης παράδοσης των προϊόντων τους. Τέλος, μία στις δύο (48%) επιχειρήσεις υπέστη αύξηση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων της, ως συνέπεια της αναζήτησης εναλλακτικών οδών διακίνησης των εμπορευμάτων.

Σε σχέση με τους προορισμούς προϊόντων και εμπορευμάτων που παρουσίασαν τα σημαντικότερα προβλήματα, από το εσωτερικό της χώρας οι περισσότερες αναφορές αφορούν στην Κεντρική / Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (60%) και στη Νότια Ελλάδα (57%). Ακολουθούν Κεντρική Ελλάδα (56%) και Δυτική Μακεδονία/ Ήπειρος με 33%.

Από τους προορισμούς του εξωτερικού, τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίζονται στη διαδρομή μέσω Βουλγαρίας 35%, μέσω Ηγουμενίτσας 17%, μέσω εναλλακτικών τρόπων (λιμάνια, αεροδρόμια κτλ) 11% και μέσω Σκοπίων 12%, ενώ μικρότερες αναφορές καταγράφονται για τις διαδρομές μέσω Αλβανίας 6% και Τουρκίας 10% . Τέλος, μόλις το 5% των επιχειρήσεων που διακινούν οδικών τα προϊόντα τους δεν εντιμετώπισε προβλήματα προς κάποια από τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Επιπλέον ζημιά 140 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των Τεμπών

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι επιχειρήσεις και από  το κλείσιμο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης –Αθήνας στο ύψος των Τεμπών λόγω των κατολισθήσεων, καθώς η ζημία για το σύνολο των μελών του ΕΒΕΘ αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ, προερχόμενη από καθυστερήσεις και αυξημένο μεταφορικό κόστος.

Ειδικότερα, το 45% των επιχειρηματιών δηλώνει επιβάρυνση από 1.001 έως 10.000 ευρώ, ενώ το 6% δηλώνει ότι έχει απωλέσει περισσότερα από 50.000 ευρώ. Δεν υπήρξε επιβάρυνση για το 5% των ερωτηθέντων και «δεν ξέρω/ δεν απαντώ», δήλωσε το 22%. Από τους ερωτηθέντες, το 75% των επιχειρηματιών να δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί.