Skip to main content

Στα βήματα του Καπαλί Τσαρσί η αγορά Μοδιάνο

Στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, για την αναμόρφωση της αγοράς Μοδιάνο.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Να δώσει ζωή στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην παλιά αριστοκρατική αγορά Μοδιάνο, που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης, επιχειρεί ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.  

Συγκεκριμένα, βρίσκεται στα σκαριά ένα σχέδιο για την αναμόρφωσή της, με τη δημιουργίας μια μόνιμης λαϊκής αγοράς, στα πρότυπα της κλειστής αγοράς του Καπαλί Τσαρσί, της Κωνσταντινούπολης.

Το σχέδιο προβλέπει την ενοικίαση από τον ΟΛΑΘ περίπου 100 άδειων καταστημάτων (από τα 140 που βρίσκονται στο Μοδιάνο), τα οποία θα τα διαθέσει σε παραγωγούς και πωλητές διαθετουν τις σχετικές άδειες. Παράλληλα, ο Οργανισμός θα αναλάβει την αναμόρφωση των καταστημάτων αλλά και τη φύλαξη του χώρου. Η αγορά θα λειτουργεί με διευρυμένο ωάριο, ενώ κάθε μέρα θα αλλάζει ο πωλητής-έμπορος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης Μιχάλη Πάππου, οι συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, οι οποίοι αρχικά βλέπουν θετικά το σχέδιο, βρίσκονται σε εξέλιξη. «Είμαστε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες, γνωρίζουν ότι είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να γεμίσουμε τα καταστήματά τους, ωστόσο, πρέπει να συζητήσουμε κάποιες λεπτομέρειες» είπε στη Voria.gr ο κ. Πάππου.

Η επένδυση υπολογίζεται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ και ήδη ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης είναι σε αναζήτηση προγραμμάτων ένταξης του έργου. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση, προκειμένου να προωθηθεί η υλοποίηση του σχεδίου. Εάν προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης της αγοράς Μοδιάνο, εκτιμάται ότι σε ένα χρόνο θα έχει υλοποιηθεί.

Όπως λέει ο κ. Πάππου, «οι λαϊκές αγορές είναι πηγή ανάπτυξης» και η δημιουργία μιας τρίτης αγοράς αναμένεται να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Στην απόφαση αυτή ο ΟΛΑΘ προχώρησε μετά από  πρόταση εκπρόσωπων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις αγορές του Ιστορικού Κέντρου.  

Η αγορά Μοδιάνο ήταν η μεγαλύτερη αγορά τροφίμων στην πόλη. Κατασκευάστηκε μετά την πυρκαγιά του 1917 από τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Ελί Μοδιάνο και άρχισε να λειτουργεί το 1925. Εξυπηρετούσε τις πιο εύπορες οικογένειες της πόλης και συγκέντρωνε μεγάλη εμπορική κίνηση. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης συνωστίζονταν στις στοές της όχι μόνο για να κάνουν τις αγορές τους αλλά και για να διασκεδάσουν στις ταβέρνες, στα ουζερί και στα οβελιστήρια της περιοχής.