Skip to main content

Η κόντρα Γεννηματά - Παπανδρέου και η υποψηφιότητα της Καϊλή

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους έχουν δημιουργηθεί προστριβές μεταξύ Γεννηματά και Παπανδρέου. Τι πιστεύουν για Καϊλή.

Γράφει ο Σαλονικιός

Μεγάλη κρίση, πληροφορούμαι, υπάρχει στις σχέσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και νυν του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου. Αιτία είναι η εκλογική περιφέρεια στην οποία επιθυμεί να είναι υποψήφιος ο Γιώργος. Όπως με ενημερώνει πηγή μου, η Φώφη φέρεται να αθετεί την αρχική συμφωνία που είχε κάνει με τον ΓΑΠ, η οποία προέβλεπε να είναι υποψήφιος στην ιδιαίτερη πατρίδα των Παπανδρέου, την Αχαΐα.

Πριν από μερικές ημέρες η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. πρότεινε στον πρώην πρωθυπουργό, αντί της Αχαΐας να μπει στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας όπου, όμως, το κόμμα, δεν έχει εκλέξει βουλευτή στις τελευταίες αναμετρήσεις. Μάλιστα, στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του εκλογικού νόμου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη παρότι ήρθε τέταρτη στην Εύβοια, δεν κατέλαβε καμία από τις έξι έδρες της εκλογικής περιφέρειας, ενώ πήραν έδρα το έκτο κόμμα (ΚΚΕ) και το έβδομο (ΑΝΕΛ).

Τα επιχειρήματα της Φώφης προς τον ΓΑΠ ήταν ότι, αφενός αυτή τη φορά το κόμμα θα επιτύχει πολύ καλύτερη εκλογική επίδοση και συνεπώς θα έχει σίγουρα μία έδρα στην Εύβοια, αφετέρου, η δική του παρουσία στο ψηφοδέλτιο, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο το ΚΙΝ.ΑΛ. να ενισχύσει την εκλογική δύναμή του στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Ωστόσο, τα επιχειρήματα αυτά δεν φάνηκαν να πείθουν τον Παπανδρέου ο οποίος επιμένει για την Αχαΐα και εμφανίζεται έντονα ενοχλημένος, θεωρώντας την πρόταση της Φώφης ως έμμεση υπόδειξη προς την έξοδό του από το Κίνημα και ενδεχομένως και από την πολιτική.

Την ίδια σκοπιμότητα, θεωρεί ο Γιώργος, ότι εξυπηρετεί και η διαφαινόμενη απόφαση της Γεννηματά να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλιο του ΚΙΝ.ΑΛ. τον Νίκο Παπανδρέου. Όπως μου αποκαλύπτει η πηγή μου, ο Γιώργος πληροφορήθηκε την είδηση από τα Μέσα Ενημέρωσης καθώς προηγουμένως, δεν τον είχε ενημερώσει ούτε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., ούτε ο αδελφός του. Ο ΓΑΠ πιστεύει ότι βάζοντας η Φώφη τον Νίκο Παπανδρέου στο ευρωψηφοδέλτιο, έχει στόχο να πλήξει τον ίδιο, καθώς αναδεικνύει με τον τρόπο αυτόν, έστω και εμμέσως, το θέμα της οικογενειοκρατίας.

Η τρίτη αιτία προστριβών μεταξύ Φώφης και ΓΑΠ είναι οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ο Γιώργος θεωρεί ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. κινείται εντελώς αυτόνομα στο θέμα της επιλογής των υποψηφίων, αδιαφορώντας για τη γνώμη του παρότι, όπως λέει, επί δικής του αρχηγίας το 2006 και το 2010 δημιουργήθηκε η νέα γενιά των πετυχημένων αυτοδιοικητικών στελεχών του κόμματος. 

Με την ευκαιρία να σας πω ότι οι Παπανδρεϊκοί διαφωνούν με τυχόν υποψηφιότητα της Εύας Καϊλή στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ανάλογο κλίμα υπάρχει και μεταξύ των πάλαι ποτέ Βενιζελικών. Αυτά, τα γνωρίζει πολύ καλά η Εύα γι’ αυτό και το σκέφτεται διπλά και τρίδιπλα εάν θα πρέπει τελικά να το επιχειρήσει.