Skip to main content

Στα «κόκκινα» έφερε το τραπεζικό σύστημα το ράδιο... αρβύλα για πιθανή χρεοκοπία

Ανυπόστατες φήμες περί ενδεχόμενου κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, λόγω ασυμφωνίας στη σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, απείλησαν τις προηγούμενες ημέρες, να προκαλέσουν γενικευμένο πανικό. Καταθέτες ά
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρέθηκε το τραπεζικό σύστημα της χώρας τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που προκάλεσε την, κάθε άλλο παρά τυχαία, χθεσινή κατηγορηματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, από τις Βρυξέλλες, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις των Ελλήνων, ούτε και με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Είχε προηγηθεί ένα πραγματικό θρίλερ, τις προηγούμενες λίγες ημέρες, που πήγε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Οι ανυπόστατες φήμες περί ενδεχόμενου κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, λόγω πιθανής ασυμφωνίας στη σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, έδιναν κι έπαιρναν με συνέπεια οι καταθέτες, κάθε μορφωτικού επιπέδου, ηλικίας αλλά και εισοδήματος, να παρασυρθούν και να σπεύδουν στα γκισέ των τραπεζών, προκειμένου να «σηκώσουν» τις καταθέσεις τους, φοβούμενοι ότι θα τις χάσουν.

Το... ράδιο αρβύλα άρχισε να εκδηλώνεται από το πρωί της Δευτέρας και εξαπλώθηκε, από στόμα σε στόμα, αστραπιαία, δημιουργώντας εκ του μη όντως, συνθήκες πανικού που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

«Με εξαίρεση την Κρήτη, σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια η ψυχραιμία είχε χαθεί», παραδέχονται με ανακούφιση πλέον, στελέχη του τραπεζικού τομέα, τονίζοντας ότι η προχθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωζώνης, αφενός για την αποδοχή των ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και μετά το 2010, και αφετέρου για τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, άρχισε σταδιακά να διαλύει τους φόβους και να επαναφέρει την ομαλότητα στο σύστημα.

«Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στα τραπεζικά καταστήματα ήταν σκηνές πανικού» ανέφερε στη Voria.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος κι εξήγησε ότι ο «κόκκινος συναγερμός» χτύπησε στα επιτελεία των τραπεζών από το απόγευμα της Δευτέρας 22 Μαρτίου. Τί είχε συμβεί; «Διαπιστώσαμε πως οι αναιτιολόγητες αναλήψεις ήταν αφύσικα μεγάλες, ακόμη και για μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, κοντά στο Πάσχα, όπου ο κόσμος θέλει να ψωνίσει τα δώρα του», αναφέρει η ίδια πηγή και επικαλούμενη την περίπτωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που υπηρετεί, θυμάται ότι οι αναλήψεις εκείνης της ημέρας στο δίκτυο ήταν στο υψηλό των 12,5 εκατ. ευρώ.

Η επιφυλακή συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, Τρίτη 23 Μαρτίου, αφού από το πρωί τα αιτήματα για αναλήψεις άρχισαν να πέφτουν βροχή με την ημέρα να κλείνει με «φυγή» καταθέσεων ύψους 14 εκατ. ευρώ. Το ίδιο σκηνικό και την Τετάρτη 24 Μαρτίου, όταν το ποσό των αναλήψεων ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, για τη συγκεκριμένη τράπεζα, ενώ ακόμη χειρότερη ήταν η εικόνα σε άλλα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα, σε κατάστημα ιδιωτικής τράπεζας στο Βόλο, στέλεχος επιχείρησης που είχε πάει για να κάνει μια ανάληψη 50-60 χιλ. Ευρώ, με σκοπό να εξυπηρετήσει μια υποχρέωσή της, αναγκάστηκε να περιμένει για πάνω από 2 ώρες, μέχρι να έρθουν χρήματα από άλλο κατάστημα, διότι οι μικροκαταθέτες δεν είχαν αφήσει τίποτε στα ταμεία. Σε άλλη περίπτωση οι πελάτες τηλεφωνούσαν και ρωτούσαν τι πρέπει να κάνουν με τα χρήματά τους, μεγαλοκαταθέτες ζητούσαν να αγοράσουν ομόλογα γερμανικού δημοσίου για σιγουριά και άλλοι αφού έκαναν αναλήψεις, στη συνέχεια άνοιγαν θυρίδες στην ίδια τράπεζα για να τα φυλάξουν. Προβληματισμένα τα τραπεζικά στελέχη, ακόμη και από διαφορετικές τράπεζες, επικοινωνούσαν και αντάλλασσαν απόψεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

«Πολλά χρήματα είχαν προφανή κατεύθυνση στα... σεντούκια» τονίζει άλλη πηγή στο τραπεζικό σύστημα, η οποία, ωστόσο, παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναλήψεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες είχε προορισμό τα χρηματοκιβώτια κυπριακής τράπεζας που έχει θυγατρική στην Ελλάδα. Πληροφορίες από τουριστικά πρακτορεία της Αθήνας δε, αναφέρουν, επίσης, ότι ενόψει των εορτών του Πάσχα οι... εκδρομές προς την Κύπρο «πύκνωσαν» αιφνιδίως και όλες είχαν πληρότητα 100%, ενώ και στο ενεχυροδανειστήριο τράπεζας του δημοσίου, τα τηλέφωνα «έσπαγαν» με ερωτήσεις για το αν υπάρχουν χρυσές λίρες για αγορά και για το πότε θα γίνει πλειστηριασμός με χρυσαφικά και τιμαλφή.

Οι εντολές για αναλήψεις χρημάτων ήταν πάρα πολλές και για το πρωί της Παρασκευής, καθώς κανείς δεν γνώριζε ποια θα ήταν η έκβαση των κρίσιμων συνομιλιών το προηγούμενο βράδυ στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις Βορείου Ελλάδος, όλων των τραπεζών, στη βάση αιτημάτων που δέχθηκαν, είχαν «παραγγείλει» εγκαίρως μεγάλα ποσά στο κέντρο φύλαξης και διακίνησης χρηματικού της Τραπέζης της Ελλάδος, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με συνέπεια, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο με τα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς χρηματαποστολών και η εξυπηρέτησή τους σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνεται με καθυστέρηση 3-4 ωρών. Τελικώς, όμως, τα καλά νέα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, λειτούργησαν... αγχολυτικά τόσο για τους τραπεζίτες, όσο και για τους καταθέτες. Πολλοί από αυτούς, χθες, παρότι είχαν εκδηλώσει πρόθεση για ανάληψη των χρημάτων τους, δεν πρόστρεξαν στις τράπεζες για να την εκτελέσουν και οι τελευταίες βρέθηκαν να έχουν μεγάλα ποσά στα ταμεία τους, γεγονός που θα μπορούσε να τις καταστήσει στόχο για χτύπημα ληστών.