Skip to main content

Στα «κόκκινα» η αγωνία στην ΕΛΒΟ για τον επόμενο μήνα

Σε «αναμμένα κάρβουνα» θα συνεχίσουν να βρίσκονται έως και τα μέσα Απριλίου οι εργαζόμενοι αλλά και η διοίκηση στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ΑΕ. Η εταιρία «φλερτάρει» με την υπαγωγή της στα
Σε «αναμμένα κάρβουνα» θα συνεχίσουν να βρίσκονται έως και τα μέσα Απριλίου οι εργαζόμενοι αλλά και η διοίκηση στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ΑΕ. Η προγραμματισμένη για χθες ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, που υποτίθεται θα δρομολογούσε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Το ελληνικό δημόσιο, που κατέχει το 51% της ΕΛΒΟ, δεν έστειλε τον εκπρόσωπό του, καθώς, όπως ενημέρωσε με επιστολή του, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόλαβε να ενημερωθεί για τα ζητήματα της ατζέντας. Αιτία, όπως τονίστηκε, το γεγονός ότι στο προηγούμενο διάστημα ήταν αδύνατη η πρόσβαση των υπουργών το χώρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από πρώην εργαζόμενους στην Ολυμπιακή. Το αίτημα κρίθηκε λογικό και αποφασίστηκε να γίνει νέα επαναληπτική συνέλευση στις 16 Απριλίου με τα ίδια θέματα.

Μέχρι τότε, όμως, οπότε και το ελληνικό δημόσιο θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του για τη βορειοελλαδική βιομηχανία, η αγωνία θα «χτυπάει κόκκινο» στις τάξεις της ΕΛΒΟ, διότι τα «σύννεφα» των οικονομικών δυσκολιών που έχουν εγκατασταθεί πάνω της ολοένα και «πυκνώνουν».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επιχείρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον «φλερτάρει» επικίνδυνα και με την υπαγωγή της στα άρθρα 47 και 48 του νόμου 2190/1920 και καλείται να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα, για να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να εισρεύσουν κεφάλαια στην επιχείρηση, είτε μέσω παραγγελιών, είτε με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της έχει ήδη καταστεί κατώτερο του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου. Σε διαφορετική περίπτωση, βάσει της νομοθεσίας, η εταιρεία θα πρέπει να λυθεί και κατόπιν να τεθεί σε εκκαθάριση, ενώ και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της.

Το θέμα τίθεται με ιδιαίτερα πιεστικό τρόπο και αυτό μεταφράζεται πως το δημόσιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο γνωστοποιώντας το πώς σκέφτεται να αξιοποιήσει την επιχείρηση. Πίεση ασκείται επίσης και από το γεγονός ότι –συν τοις άλλοις- στην περσινή οικονομική χρήση η ΕΛΒΟ, όπως προκύπτει και από τις παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή, αντιμετώπιζε αυξημένο κίνδυνο ρευστότητας, που οφειλόταν στο ό,τι το κεφάλαιο κίνησής της έχει καταστεί αρνητικό κατά το ποσό των 3,48 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το σημείωμα, «η άμεση εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα ρευστότητας κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εταιρείας στο μέλλον».

Υπενθυμίζεται πως στη χρήση του 2009 η ΕΛΒΟ παρουσίασε τζίρο 36,89 εκατ. ευρώ και ζημίες 20,7 εκατ. ευρώ ενώ και για φέτος αν δεν δοθεί κάποια νέα παραγγελία από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι ζημιές θα είναι μεγάλες και η απασχολησιμότητα δεν θα υπερβεί το 15-20% σε ένα σύνολο 560 εργαζομένων.